Το άγνωστο σπήλαιο στον Άγιο Θωμά Πρεβέζης

Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, που έκρυβε η γη στον Άγιο Θωμά της Πρέβεζας, ήρθε στο φώς έπειτα από την περιπετειώδη εξερεύνηση μιας ομάδος ορειβατών. Η καταρρίχηση τους οδήγησε σε ένα σπήλαιο με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που περιμένει πλέον τους σπηλαιολόγους να το αξιολογήσουν και την τοπική κοινότητα να το αξιοποιήσει.

Ο Τάσος Τσάλης με την παρέα του κατά την διάρκεια  ορειβασίας αντελήφθησαν μια οπή στο βουνό. Αρχικά θεώρησαν ότι επρόκειτο για μια απλή σπηλιά, αλλά αργότερα αποφάσισαν να την εξερευνήσουν. Επιστράτευσαν σχοινιά, φακούς και τόλμη. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό άρχισαν την περιπετειώδη πορεία τους. Όπως διαπίστωσαν το άνοιγμα οδηγούσε σε ένα άγνωστο έως τότε σπήλαιο, κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή. Η ανακάλυψη τους ανέδειξε έναν πλούσιο διάκοσμο που δημιούργησαν οι εναποθέσεις ανθρακικού ασβεστίου και προσμίξεων σιδήρου στην διάρκεια χιλιάδων ετών.

Η Κίτσα Σουρτζή, μέλος της δημοτικής κοινότητος του Αγ. Θωμά, χαρακτηρίζει το σπήλαιο ένα μέσο ανάπτυξης για ολόκληρη την Πρέβεζα, όταν αποκατασταθεί η κανονικότητα, μετά την πανδημία. Ξεπερνώντας την γραφειοκρατία θα αναζητηθούν τρόποι διερεύνησης από σπηλαιολόγους και στην συνέχεια αξιοποίησης του από την τοπική κοινωνία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος