Στο εργαστήριο- βιώσιμης κινητικότητας και έξυπνων δικτύων μεταφορών στο ΕΚΕΤΑ, ο Υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώθηκε για την κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τα δεδομένα που συλλέγονται από κάμερες, μετρητές διαχείρισης κυκλοφορίας και bluetooth αποστέλλονται στην περιφέρεια και από εκεί στις πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων στους δρόμους της πόλης. Από τον ίδιο χώρο ελέγχονται επίσης 125 διασταυρώσεις με φωτεινούς σηματοδότες.
10 έως 12.000 λιγότερα οχήματα υπολογίζεται ότι μπαίνουν στη λεγόμενη πυρίκαυστη ζώνη του κέντρου της Θεσσαλονίκης, από τον Βαρδάρη έως και την 3ης Σεπτεμβρίου, από την στιγμή λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης.
Ήδη στους πρώτους μήνες λειτουργίας του το μετρό Θεσσαλονίκης μετρά εκατομμύρια επιβάτες. Οι ερευνητές του ΕΚΕΤΑ παρουσίασαν στον Υπουργό καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες όπως το αυτόνομο όχημα που κινείται μόνο του βάση αισθητήρων και ραντάρ αλλά και το τετράποδο ρομπότ Κύων που μπορεί να ελέγξει χώρους, μεταξύ άλλων σε κρίσιμα περιστατικά.
Μεταξύ των καινοτόμων εφαρμογών του Fab Lab του ΕΚΕΤΑ και τα συστήματα που κάνουν καθαρισμό μούχλας σε πλοία, πάγου σε αεροσκάφη αλλά και επιθεώρησης βαγονιών τρένου για εντοπισμό οποιασδήποτε θραύσης στο κέλυφος του μέσου.
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου
Διαβάστε επίσης: Χρήστος Σταϊκούρας: Τρεις εμβληματικές παρεμβάσεις υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος