Τι σημαίνουν οι νέες ενεργειακές ετικέτες στις ηλεκτρικές συσκευές

Array

Νέα μορφή αποκτούν οι ενεργειακές ετικέτες που τοποθετούνται στις ηλεκτρικές τα τελευταία 25 χρόνια. Η αλλαγή έγινε στην κατεύθυνση επίτευξης του στόχου που έχει θέσει η Ε.Ε για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 32,5% ως το 2030. Με τη νέα σήμανση η κατανάλωση ενέργειας υποδηλώνεται με τα γράμματα A, B, C, D, Ε, F, G με το Α να αντιστοιχεί στη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Η κατανάλωση υπολογίζεται με κιλοβατώρες ανά ώρες ή 100 κύκλους πλύσης όταν πρόκειται για πλυντήρια. Όπως εξήγησε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 η εκπρόσωπος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Κανελλίνα Γιαννακοπούλου η αναγκαιότητα αλλαγής της σήμανσης στις ηλεκτρικές συσκευές εκτός από τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον περιορισμό των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών κρίθηκε αναγκαία και για δύο ακόμη λόγους. Πρώτον όλες οι συσκευές τα τελευταία χρόνια «συνωστίζονταν» στις δύο υψηλότερες ενεργειακές κλάσεις και δεύτερον έρευνες έδειξαν ότι τα + δίπλα στο Α μάλλον μπέρδευαν τους καταναλωτές σχετικά με τη σημασία τους.

Οι ετικέτες επικαιροποιήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο για όλες τις ψυκτικές συσκευές, τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων καθώς και τα πλυντήρια-στεγνωτήρια, τις τηλεοράσεις και τα μόνιτορς των υπολογιστών.

Σύμφωνα με την κ. Γιαννακοπούλου, οι καταναλωτές γνωρίζουν τι σημαίνουν οι ετικέτες ενεργειακής απόδοσης στις συσκευές και μάλιστα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 93% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 79% συμβουλεύεται τις ετικέτες αυτές πριν να προχωρήσει σε κάποια αγορά. Με το νέο καθεστώς ενεργειακής σήμανσης το κέρδος για τον καταναλωτή από την πρώτη ενεργειακή κλάση θα κυμαίνεται από 50 έως 350 ευρώ ανά δεκαετία χρήσης. Τέλος αυτό που αξίζει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι επειδή η νέα σήμανση ισχύει από την 1η Μαρτίου του 2021 αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλές συσκευές που βρίσκονται στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση αφού βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος