Εκλογές 2023: Tα καθήκοντα των δικαστικών αντιπροσώπων και των μελών της εφορευτικής επιτροπής

Παραδοσιακά πρωτόκολλα και αυστηρές διαδικασίες διέπουν τη σημερινή ημέρα ώστε οι εκλογές 2023 να διεξαχθούν ομαλά και σύμφωνα με τον νόμο. Συγκεκριμένα είναι τα βήματα που ακολουθούνται στα εκλογικά κέντρα:

Ήδη από τις 06:00 το πρωί οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής βρίσκονται στα εκλογικά τμήματα, ανά τη χώρα για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Για να γίνει αυτό, οφείλουν να ακολουθήσουν μια σειρά βημάτων και αυστηρών κανονισμών.

Αρχικά, η Εφορευτική Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κάλπη είναι κενή, την κλείνει και την ασφαλίζει με το λουκέτο. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος οφείλει να ελέγξει την κάλπη και έπειτα να φυλάξει τα κλειδιά. Όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τις 07:00 το πρωί οπότε και ξεκινάει η ψηφοφορία.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος καλείται να μεταδίδει μέσω του τάμπλετ τον αριθμό όσων έχουν ψηφίσει στο εκλογικό του τμήμα τρεις φορές μέσα στην ημέρα. Μεταξύ 10 και 10:30, μεταξύ 01:00 και 01:30 και 16:00 και 16:30. Αν κάποιος εκλογέας λόγω σωματικής αδυναμίας, γήρατος, ασθένειας, αναπηρίας ή αναλφαβητισμού αδυνατεί να ασκήσει μόνος του το εκλογικό του δικαίωμα, λαμβάνει βοήθεια αποκλειστικά από τον δικαστικό αντιπρόσωπο ή κάποιο μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής.

Στις 7 το απόγευμα ολοκληρώνεται η ψηφοφορία, όταν ψηφίσουν όσοι μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκονται εντός του τμήματος, κλείνει η πόρτα και ασφαλίζεται η σχισμή της κάλπης, ενώ πλέον απαγορεύεται η είσοδος σε όποιον δεν εμπλέκεται στη διαδικασία της καταμέτρησης.

Πρώτα μετρούνται οι φάκελοι. Μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση αρχίζει η αποσφράγισή τους και η διαλογή των ψήφων. Ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής παίρνει από την κάλπη έναν έναν φάκελο, τον αποσφραγίζει και αφού εξακριβώσει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου, το επιδεικνύει σε όποιον από τους παρισταμένους το ζητήσει, διαβάζοντας το περιεχόμενό του έτσι ώστε να ακούγεται από όλους.

Όταν ολοκληρωθεί η διαλογή, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών αμελλητί μέσω ειδικής εφαρμογής, κάνοντας χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων το αποτέλεσμα της εκλογής υπέρ των συνδυασμών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος