Τι αλλάζει με τις εκθέσεις πυρασφάλειας- Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια

Με εγκύκλιο που εκδόθηκε πρόσφατα όσοι έχουν κατοικίες κοντά σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις πρέπει να καταθέσουν μέχρι το τέλος του μήνα τεχνική έκθεση μηχανικού για τα προληπτικά μέτρα του ακινήτου τους, με τη σχετική έκδοση εκθέσεων πυρασφάλειας. Προβλέπονται μάλιστα τσουχτερά πρόστιμα.

Ο Βασίλης Πιστοφίδης, μηχανολόγος-μηχανικός και ο Ρήγας Γιοβανόπουλος, δασολόγος μίλησαν στην εκπομπή «Τριτολογίες» της ΕΡΤ3 για το θέμα και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες.

«Θα πρέπει σύμφωνα με την ΚΥΑ, που έχει δύο χρόνια που υπάρχει όλοι οι πολίτες και οι δήμοι να εναρμονιστούν με την ΚΥΑ. Έπρεπε ήδη να έχει βγει εφαρμοστική, δηλαδή μέσα αναφέρεται ένα έντυπο αξιολόγησης το οποίο δεν υπάρχει και δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ο καθένας πρέπει να εφαρμόζει καλή πρακτική για τα δέντρα και γενικότερα για το οίκημά του. Πρέπει να είναι σε καλή πρακτική το σπίτι, ώστε σε περίπτωση φωτιάς, να μην μπορεί να κάψει το σπίτι μας και να βοηθήσουμε συνάμα τους πυροσβέστες. Με την ΚΥΑ σε βαθμονομεί σε τι κατηγορία είσαι και το τι πρέπει να κάνεις για να μπορέσεις να μειώσεις τις πιθανότητες», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ρήγας Γιοβανόπουλος.

«Η έκθεση συντάσσεται από τον αρμόδιο τεχνικό και προσκομίζεται στον ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο δάσος, ορίζεται σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες. Για τα ακίνητα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίας, χαμηλή, μέση, υψηλή υπερ-υψηλή. Η κατάταξη στην κατηγορία γίνεται αναλόγως με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, το είδος του ακινήτου, την κλίση του εδάφους , τη βλάστηση που υπάρχει, ακόμη και με την πυροπληκτότητα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βασίλης Πιστοφίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος