Θύματα κακοποίησης στην πιο τρυφερή ηλικία της ζωής τους

Αντί να απολαμβάνουν αγάπη, αποδοχή, ασφάλεια και οικογενειακή θαλπωρή στην πιο τρυφερή ηλικία της ζωής τους, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών, που πέφτουν θύματα κακοποίησης. Δυστυχώς, όταν τα σημάδια αυτά δεν είναι ορατά αποκαλύπτονται στην εφηβεία.

Η κακοποίηση μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, παραμέληση, μπούλινγκ και τα παιδιά λόγω του νεαρού της ηλικίας τους έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις μειωμένες άμυνες απέναντι στους θύτες, οι οποίοι δυστυχώς πολλές φορές βρίσκονται στο οικείο περιβάλλον τους.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος οικογένειας και οικείων, που μπορούν να αναγνωρίσουν ενδείξεις και σημάδια στο σώμα και τη συμπεριφορά του παιδιού.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και τα περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων στο διαδίκτυο με τη μορφή εκβιασμού και εξαναγκασμού, όταν ο δράστης αποκτήσει ευαίσθητο προσωπικό υλικό και πληροφορίες.

Η συνεργασία και ανταλλαγή καλών πρακτικών από φορείς και η ενεργοποίηση της κοινωνίας μοιάζουν πιο επιτακτικές από ποτέ για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που τέθηκε επί τάπητος σε ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόληψη, παρέμβαση, αντιμετώπιση και θεραπεία για όσα παιδιά έχουν υποστεί κακοποίηση είναι το τρίπτυχο στο οποίο κινούνται οι αρμόδιοι φορείς με στόχο το συμφέρον και την προστασία του παιδιού.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος