Θεσσαλονίκη: Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών

Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών στον κόσμο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, με χρηματοδότηση της ΕΕ. Η παραγωγή των καινοτόμων φωτοβολταϊκών αναμένεται να ξεκινήσει σε 2,5 χρόνια και αποτελεί την κορωνίδα της ερευνητικής προσπάθειας 30 ετών στο ΑΠΘ

Η έρευνα που γίνεται στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ αποτέλεσε τη μαγιά για τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών στον κόσμο, το οποίο θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη. Για τη δημιουργία του εργοστασίου, θα δοθεί, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, χρηματοδότηση που
ξεπερνά τα 21 εκατομμύρια ευρώ.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των καινοτόμων φωτοβολταϊκών είναι πως, σε αντίθεση με τα υπάρχοντα, είναι εύκαμπτα και έτσι μπορούν να βρουν δεκάδες εφαρμογές: από την τοποθέτησή τους σε γυάλινα κτήρια, μέχρι την ενσωμάτωσή τους σε τσάντες και ρούχα. 

Παράλληλα με τη δημιουργία του εργοστασίου θα αναβαθμιστεί και το Εργαστήριο, το οποίο επίσης θα λάβει 30 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους ώστε να μετατραπεί σε Κέντρο Αριστείας.

Καθηγητές και ερευνητές είναι αισιόδοξοι πως οι εξελίξεις αυτές θα δημιουργήσουν ένα ολόκληρο οικοσύστημα τεχνολογικών εταιρειών, το οποίο θα καταφέρει να κρατήσει Έλληνες επιστήμονες στη χώρα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος