Tον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης, Άγιο Δημήτριο, αλλά και την 112η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης τιμά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Την πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε λίγο νωρίτερα η πρυτανική αρχή του Αριστοτελείου, με τον πρύτανη Χαράλαμπο Φείδα να κάνει τις προσφωνήσεις και τον καθηγητή Φιλήμονα Παιονίδη να εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας. Στη συνέχεια ακολούθησε το μουσικό μέρος από τη χορωδία και την ορχήστρα του Πανεπιστημίου.
Στην προσφώνησή του ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας ανέφερε ότι αποτελεί απώτερο στόχο να «αφυπνίσουμε» τη μνήμη μας και να αντιληφθούμε προβληματιζόμενοι την αξία των ιστορικών γεγονότων. Τόνισε επίσης ότι μόνον σε μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μπορούν να συναντηθούν η Ιστορία με τη Φιλοσοφία, οι Πολιτικές Επιστήμες με τα Οικονομικά και η Εθνογραφία με τις Θεολογικές σπουδές.
«Στις φορτισμένες ημέρες που διανύουμε και με τα όσα δυσοίωνα συμβαίνουν ανά τον κόσμο, που μαστίζεται από μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις, είτε πρόκειται για το Ντονέτσκ της Ουκρανίας είτε για τη Λωρίδα της Γάζας και το Τελ Αβίβ, ανακύπτουν προβληματισμοί και ερωτήματα που σχετίζονται με την ηθική του πολέμου, είτε αυτή αναφέρεται στην έναρξη του πολέμου είτε στον τρόπο διεξαγωγής του» σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Επεσήμανε πως «μέσα από τα χαλάσματα κάθε εμπόλεμης σύρραξης, αυτή που θα θεμελιώσει την επόμενη μέρα δικαίων και αδίκων εν πολέμω, είναι η Εκπαίδευση, όπως έπραξε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από συστάσεως του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, όπως θα συνεχίσουμε να πράττουμε κάθε μέρα και κάθε στιγμή ακόμη και κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες».
Ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Φιλήμονα Παιονίδη, με τίτλο Το έπος του ‘40 και η Θεωρία του Δικαίου Πολέμου.
«Η Θεωρία του Δικαίου Πολέμου αποδέχεται το γεγονός ότι θα υπάρχουν ένοπλες συρράξεις και επιχειρεί να προσδιορίσει μια σειρά συνθηκών που θα καθιστούσαν την πολεμική εμπλοκή μιας κρατικής οντότητας και των ενόπλων δυνάμεών της ηθικά δικαιολογημένη. Η απάντηση που δίνουμε είναι ότι οι ενέργειες της χώρας μας ήταν απολύτως σύμφωνες με τις επιταγές αυτής της θεωρίας, γεγονός που σπάνια συμβαίνει και καταδεικνύει ότι βρισκόμασταν καθόλη τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου με την πλευρά του δικαίου και της ηθικής. Υποστηρίζουμε ακόμα ότι η γνώση των μαχίμων και αμάχων Ελλήνων πως αγωνίζονταν για την επανόρθωση μιας αδικίας χαλύβδωσε τη θέλησή τους και συνέβαλε σημαντικά στην εποποιΐα του ’40». σημείωσε ο κ. Παιονίδης.
Αύριο, Κυριακή 27 Οκτωβρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεναγηθεί στις 13:30 στην έκθεση «Βάσω Κατράκη – Χαράγματα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης -Casa Bianca και στις 18:30 θα παραστεί στην τελετή Επίσημης Υποδοχής του Ιστορικού Τεκμηρίου «Κύπελλο Μεσολυμπιάδας Αθήνα 1906», στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Αμέσως μετά στις 19:00 θα εγκαινιάσει την έκθεση «Σικελιώτης-Τάσσος: Μία φιλία με κοινές ρίζες» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και εντάσσεται στο 59ο Φεστιβάλ των Δημητρίων.
Την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, η κα. Σακελλαροπούλου θα καταθέσει στις 10:30 στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και στις 11:00 θα παρακολουθήσει τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
ΑΠΕ ΜΠΕ, ΕΡΤ-Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος