Θεσσαλονίκη: Σύστημα τηλεμετρίας για πρόβλεψη πυρκαγιάς και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο από το ΑΠΘ

Η ιδέα της κατασκευής ενός συστήματος ελέγχου των πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο γεννήθηκε μετά το Μάτι όπου ακούσαμε από την Πυροσβεστική ότι ο άνεμος άλλαζε γρήγορα κατεύθυνση και δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να ανταπεξέλθουν, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Παναγιώτης Κατσαρός, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος πληροφορικής ΑΠΘ.

Έτσι κατασκευάστηκε το σύστημα “Maestro” το οποίο σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε τις επόμενες ημέρες και για το λόγο αυτόν θα στηθούν κόμβοι αισθητήρων στο αγρόκτημα του ΑΠΘ και θα προκαλέσουμε ελεγχόμενη φωτιά για να ελέγξουμε την ταχύτητα και την ευαισθησία τους, πρόσθεσε ο κ. Κατσαρός. Το σύστημα μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς καθώς συνδυάζει και μετεωρολογικά στοιχεία, κατέληξε ο κ. Κατσαρός.

Το σύστημα τηλεμετρίας «Maestro», υποστηρίζει την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις με βάση μετρήσεις των καιρικών συνθηκών, οι οποίες συλλέγονται από ασύρματα δίκτυα (κόμβους) αισθητήρων, τοποθετημένων στις δασικές περιοχές. Το πλεονέκτημά του σε σχέση με τα συστήματα από τα οποία η πολιτική προστασία αντλεί πληροφορία για την έκδοση των χαρτών πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς συνίσταται στο ότι παρέχει σε πραγματικό χρόνο γεωγραφικά εντοπισμένη πληροφορία μέσα από το δάσος, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι κόμβοι αισθητήρων λειτουργούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με συχνότερες μετρήσεις για πρόβλεψη της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και αποτελεσματική διαχείριση των δυνάμεων πυρόσβεσης και του πληθυσμού.

Το «Maestro» αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Δικτύων και Συστημάτων Επικοινωνιών και τον Τομέα Λογισμικού, Υλικού και Θεμελιώσεων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Υλωρικής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρεία Pragma IoT.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος