Θεσσαλονίκη: Στασιμότητα στην αγορά ακινήτων- Αυξημένες τιμές, μείωση αγορών και οικοδομικών αδειών

«Σημάδια» κόπωσης και στασιμότητας καταγράφει στην αγορά ακινήτων ο μεσιτικός κόσμος. Αυξημένη ζήτηση και περιορισμένη προσφορά, υψηλές τιμές στα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα, αλλά και στάση αναμονής ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας και με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία εκτιμάται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 6,8%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024. Μάλιστα η αύξηση συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρσι έφθασε στο 8% για τα νέα διαμερίσματα ηλικίας έως 5 ετών και το 6% για τα παλαιότερα.

Η Θεσσαλονίκη στο πρώτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρσι κατέγραψε αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων 10%, ενώ η Αθήνα 5,5 και 7,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις.

Μειωμένη εμφανίζεται όμως και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η μείωση στον αριθμό οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν φθάνει το 3,6% στην περίοδο Απριλίου 2024 -Μαρτίου 2025, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Απριλίου 2023 – Μαρτίου 2024. Μάλιστα η μείωση που κατέγραψε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του 2025 στο σύνολο της χώρας φθάνει στο 29,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2024.

Οι υψηλές τιμές ακινήτων φαίνεται πως αποθαρρύνουν τον μέσο Έλληνα υποψήφιο αγοραστή, ενώ η εικόνα επιβράδυνσης συνδέεται και με τη μειωμένη προσφορά καινούργιων διαμερισμάτων.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος