Θεσσαλονίκη: Ομάδες με πέτρες, μολότωφ και πυροτεχνήματα-Πλήθος κόσμου στις πορείες

Σπασμένα μάρμαρα, τζάμια και επενδύσεις τοίχων, καμένοι κάδοι, πίνακες ανακοινώσεων, ακόμη και κορμοί δέντρων, είναι ό,τι απέμεινε στην Πολυτεχνική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Φοιτητές, καθηγητές και επισκέπτες, αντίκρισαν το πρωί ακόμη τις βόμβες μολότοφ και τα μεταλλικά παξιμάδια που χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμοφόδια στα χθεσινά επεισόδια, μετά το τέλος της πορείας.

Από τα ξημερώματα σχεδόν, υπάλληλοι της καθαριότητας του πανεπιστήμιου, προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις ζημίες, ενώ βρήκαν ακόμη και βόμβες μολότοφ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Τα επεισόδια μεταξύ αγνώστων που είχαν ταμπουρωθεί μέσα στην Πολυτεχνική Σχολή, πετώντας βόμβες μολότοφ και ό,τι έβρισκαν ως πολεμοφόδιο προς την αστυνομία, εκτυλίχθηκαν σε δύο γύρους, μετατρέποντας την Εγνατία Οδό σε πεδίο μάχης.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των μολότοφ που έπεφταν από τον 1ο όροφο της σχολής  προς τους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι μπήκαν στον προαύλιο χώρο, προσπαθώντας σαν απομονονώσουν όσους βρίσκονταν μέσα.

Πέτρες, μάρμαρα, βόμβες μολότοφ, μπουκάλια, καρέκλες, εκσφενδονίζονταν από αυτούς που βρίσκονταν ταμπουρωμένοι μέσα στα πανεπιστήμια, ενώ η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και με ρίψεις νερού από τον Αίαντα.  Στην οδό Αγίου Δημητρίου, ομάδα ατόμων εκτόξευσε βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, με αποτέλεσμα μία υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα να πάρει φωτιά.
Από τα επεισόδια, δύο τραυματίες αστυνομικοί διακομίσθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ έγιναν 5 συλλήψεις και 87 προσαγωγές.

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν νωρίτερα στις πορείες που έγιναν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου. Νέοι, ηλικιωμένοι αλλά και μικρά παιδιά, οργανώσεις κόμματα και φορείς, με βασικό σύνθημα ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ έστειλαν το μήνυμα ότι οι αγώνες των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου δεν έχουν ξεχαστεί.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΥΡΙΤΣΗ, ΕΛΙΝΑ ΚΟΛΥΒΑ, ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΜΑΝΗΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΕΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος