Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα είναι από τα πιο σημαντικά και ταξιδεύει τον επισκέπτη στην ιστορία. Στεγάζεται σε ένα κτίριο ξεχωριστό, στο κτίριο του πρώην Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη.
Στις επτά αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι. και οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής.
Ο εκθεσιακός χώρο του Μουσείου, συγκεντρώνει, διασώζει και εκθέτει κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα, αρχεία και φωτογραφίες σχετικά με την ιστορία της Μακεδονίας κατά τον 19ο και 20ό αιώνα και κυρίως με τον Μακεδονικό Αγώνα. Σημαντικά κειμήλια, όπως η σφραγίδα του Λάμπρου Κορομηλά, το γραφείο του, το μελανοδοχείο, η πένα του, η επίσημη στολή που εκτίθεται δίνουν μία γεύση μιας άλλης εποχής, όπως και ο περίφημος ντουλαμάς, αλλά και προσωπικά αντικείμενα του Παύλου Μελά, είναι μερικά από όσα μπορεί κανείς να θαυμάσει από κοντά.
Παράλληλα το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ), έχει ως σκοπό την επιστημονική μελέτη, παρουσίαση και διάδοση της νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας.
Η εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» σας ξεναγεί σε αυτό τον ιστορικό χώρο.
Η κα.Αθηνά Παυλίδου, διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και η κα.Σταυρούλα Μαυρογένη,
διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου ΚΕΜΙΤ, μίλησαν για την ιστορία του Μουσείου, τους στόχους και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα.
«Ένα κτίριο που ζωντανεύει η ιστορία, ένα κτίριο που έδρασε ο Λάμπρος Κορομηλάς, την περίοδο του μακεδονικού αγώνα. Σκοπός μας είναι η βιωματική μάθηση, αλλά βάζουμε μέσα και την τεχνολογία. Η διαδραστικότητα και η βιωματική προσέγγιση είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς. Πέρσι ολοκληρώθηκε όλος ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Μέσα από το έργο ΕΣΠΑ ψηφιοποιήθηκε όλη η συλλογή μας, έγινε ψηφιακός ξεναγός», όπως λέει μεταξύ άλλων η κα.Αθηνά Παυλίδου,.
«Ο τρόπος που πρέπει να αντιμετωπίζουμε σήμερα την ιστορία είναι βιωματικός και πάνω από όλα ο άνθρωπος, αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι δε θα γίνονταν τα μεγάλα επαναστατικά κινήματα, αν δεν υπήρχαν τα μεγάλα πνεύματα δεν θα γινόταν ο διαφωτισμός. Στόχος μας είναι η παιδεία. Κύριος στόχος να ευαισθητοποιήσω όλους τους ανθρώπους και τα παιδιά. Έχουμε έγγραφα από την οθωμανική αυτοκρατορία που απευθύνονται στις κατά τόπους αρχές και βεβαίως εκείνη την εποχή ήταν θρησκευτικές αρχές», λέει από την πλευρά της μεταξύ άλλων η κα.Μαυρογένη, ενώ στάθηκε και στην ενδυμασία του ντουλαμά.
Ρεπορτάζ: Έλσα Ποιμενίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος