Θεσσαλονίκη: Μια επιτύμβια στήλη ενώνει δύο οικογένειες Ελλήνων και Τούρκων

Μια συγκλονιστική ιστορία έρχεται στην επιφάνεια, μέσα από μία επιτύμβια στήλη με ελληνικά γράμματα που ανακαλύφθηκε στην αυλή ενός σπιτιού στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στην Τουρκία και που ο ιδιοκτήτης έπειτα από αναζήτηση έξι ετών, κατάφερε και βρήκε τους απογόνους της οικογένειας που αναγράφει η στήλη και που έμεναν στο σπίτι πριν από 135 χρόνια. Ο Κερέμ από την Τουρκία, ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη μόνο για να συναντήσει από κοντά τον Θεόδωρο, να ξεδιπλώσουν μαζί με τον πιο συγκινητικό τρόπο μια ιστορία τριών γενεών, που τις συνδέει το ίδιο σπίτι, στο οποίο εντοπίστηκε η μαρμάρινη πλάκα η οποία και θα δοθεί σε μουσείο της Τουρκίας .

Ο Kerem Soyyilmaz, από την Τουρκία κρατάει στα χέρια του τις φωτογραφίες που απεικονίζουν την επιτύμβια στήλη στα ελληνικά που βρήκε στην αυλή του πατρικού του σπιτιού και χρονολογείται από το 1887. Ο ίδιος έπειτα από 6 χρόνια αναζήτησης, κατάφερε, εντόπισε και συνάντησε στη Θεσσαλονίκη τον Θεόδωρο Γεωργιάδη, η οικογένεια του οποίου πριν από τρείς γενιές έμενε στο ίδιο σπίτι που βρίσκεται στην πόλη Καρατζάκιοί, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, πριν αναγκαστεί να το εγκαταλείψει το 1922 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμού.

Επί 6χρόνια ο Κερέμ, αναζητούσε να μάθει την ιστορία πίσω από την μαρμάρινη πλάκα. Ανέβασε τις φωτογραφίες στο Facebooκ και λίγα χρόνια μετά ο Θεόδωρος Γεωργιάδης έχοντας επισκεφθεί το σπίτι και την περιοχή που ζούσαν οι πρόγονοί του, αμέσως αναγνώρισε το όνομα που υπήρχε στην πλάκα.

«Ενθάδε κείται η δούλη του Θεού Χρυσούλα Ροδάκη» αναγράφει η επιγραφή της επιτύμβιας στήλης που ζυγίζει περισσότερο από 100 κιλά, και μαρτυρά ότι η μοναχοκόρη της οικογένειας έφυγε νωρίς και κηδεύτηκε στην αυλή του σπιτιού, που αναγκάστηκε η ελληνική οικογένεια λίγα χρόνια αργότερα, βίαια να το εγκαταλείψει.

Ο Κερέμ που σήμερα ζει στη Δανία και ταξίδεψε μαζί με τηλεοπτικό συνεργείο στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ γύρω από την ιστορία, σχεδιάζει την επόμενη εβδομάδα, παρουσία της οικογένειας Γεωργιάδη, να δώσει την επιτύμβια στήλη σε μουσείο της περιοχής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος