Θεσσαλονίκη: Μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών από το ΑΧΕΠΑ στο Ιπποκράτειο- Διευκολύνεται η διαδικασία μεταμοσχεύσεων

Ξεμπλοκάρει από αύριο η λίστα των μεταμοσχεύσεων από ζώντες δότες στο Ιπποκράτειο με την μετακίνηση αναισθησιολόγων και νοσηλευτών από το ΑΧΕΠΑ για μία μέρα την βδομάδα για 13 εβδομάδες. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ζητώντας προσλήψεις ωστόσο σύμφωνα με τη διοίκηση της υγειονομικής περιφέρειας η μετακίνηση για να μειωθεί η λίστα των μεταμοσχεύσεων από ζώντες δότες κατά 50%

Η Σταυρούλα Νόκα περίμενε εδώ και έναν χρόνο για να δώσει ζωή στο γιο της. Είναι μία από τους 40 δότες που περίμενε υπομονετικά να γίνει η μεταμόσχευση στο παιδί της από δικό της μόσχευμα.

«Αύριο θα δώσω ζωή στο γιο μου, δίνοντας του το νεφρό ούτε ώστε να έχει μια καλύτερη ζωή πιστεύω. Είναι η δεύτερη φορά που θα μεταμοσχευθεί. Την πρώτη μεταμοσχςυση την έκανε δέκα χρονών. Του είχε δώσει η μητέρα μου», όπως λέει η κα. Νόκα – δότρια, μητέρα ασθενούς.

Από αύριο δύο νοσηλευτές χειρουργείων δύο νοσηλευτές χειρουργείων και ένας αναισθησιολόγος θα μετακινούνται κάθε Τρίτη στο «Ιπποκράτειο Νοσοκομείο» από το ΑΧΕΠΑ προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και να επιταχυνθούν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού.

«Θα μας δώσει την δυνατότητα από δυο μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες που είχαμε τον μήνα να τις αυξήσουμε σε έξι το μήνα. Δηλαδή έχουμε έναν τριπλασιασμό των μεταμοσχεύσεων από ζώντες δότες που έχουμε ανά μήνα», όπως ανέφερε ο Παντελής Σαραφίδης, Καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ.

Στο Ιπποκράτειο σήμερα υπηρετούν μόλις επτά αναισθησιολόγοι, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις μεταμοσχεύσεις. Οι μετακινήσεις από το ΑΧΕΠΑ στο Ιπποκράτειο ωστόσο προκαλούν αντιδράσεις στους εργαζομένους

«Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος κλείνοντας τα αυτιά σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες δηλώνει αρωγός σε κάθε προσπάθεια προσφοράς και παροχής δεύτερης ευκαιρίας ζωής σε βαρέως πάσχοντες συνανθρώπους μας», σύμφωνα με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης.

Παρά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 12 μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες και 18 το 2023.

Ρεπορτάζ: Τίμος Φακαλής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος