Στο θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη, εδώ και λίγες μέρες έχει ανέβει η παράσταση «Η πλατφόρμα» ένα σύγχρονο τρίπρακτο χωρίς «κουμπί επανεκκίνησης», του Νίκου Νικήτογλου, σε σκηνοθεσία Νικόλα Μαραγκόπουλου.
Στον κόσμο της ψηφιακής πραγματικότητας υπάρχουν, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που θα ήθελαν να απαλλαγούν από τον θόρυβο του διαδικτύου. Θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν σε έναν κόσμο που δεν τον βαραίνει το ψηφιακό τους αποτύπωμα. Αυτό αναλαμβάνει να κάνει η πλατφόρμα. Σε έναν κλειστό χώρο χωρίς παράθυρα, όπου τίποτα δεν αποδεικνύεται πως υπάρχει έξω από αυτόν, ό,τι πονά, ό,τι περισσεύει, ό,τι δεν είναι «λειτουργικό», μπορεί να αφαιρεθεί. Αυτό που μένει είναι η λήθη. Μες τη λήθη όλοι αισθάνονται ασφάλεια. Τίποτα δεν μπορεί να τους αγγίξει. Δεν υπάρχει διαφυγή. Μόνο επανάληψη. Κι η επανάληψη προσφέρει σταθερότητα.
Το έργο κινείται στο όριο ανάμεσα στην επιστημονική δυστοπία και την υπαρξιακή αλληγορία. Με στοιχεία μαύρου χιούμορ, ειρωνείας και σταδιακής αποδόμησης της πραγματικότητας, Η πλατφόρμα εξετάζει τη σύγχρονη ανάγκη για ασφάλεια, απουσία πόνου, καθαρότητα ταυτότητας και, φυσικά, το τίμημα που αυτή συνεπάγεται.
Η παράσταση δεν αφηγείται μια ιστορία σωτηρίας. Θέτει ερωτήματα γύρω από το δικαίωμα στη μνήμη, το τραύμα, την επιλογή και την ευθύνη της συνείδησης. Όταν όλα μπορούν να «διορθωθούν», τι σημαίνει να παραμένεις άνθρωπος;
Για την παράσταση μίλησαν στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3, ο Νικόλας Μαραγκόπουλος που είναι στη σκηνοθεσία και δραματουργία και ο ηθοποιός, Μιχάλης Στεφανίδης.
Συγγραφέας: Νίκος Νικήτογλου
Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Νικόλας Μαραγκόπουλος
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκη Αγγελίδου
Κινησιολογία: Αλέξης Τσιάμογλου
Video artist: Θανάσης Ανδρεάδης
Sound design: Ορέστης Καραμανλής
Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκη Ζερβού
Οργάνωση παραγωγής: Δόμνα Χουρναζίδου
Επί σκηνής: Βασίλης Βασιλείου, Στέλλα Νικολαΐδου, Μιχάλης Στεφανίδης, Χρήστος Τζιώτας
Η παράσταση Η πλατφόρμα πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. – With the financial support of the Ministry of Culture.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος