Θεσσαλονίκη: Ενημερωτικές εκδηλώσεις για διαβήτη και ΧΑΠ στην πλατεία Αριστοτέλους

Για δύο ύπουλες σύγχρονες μάστιγες που απειλούν την υγεία και ευθύνονται για το θάνατο έξι εκατομμυρίων ασθενών παγκοσμίως κάθε χρόνο, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν όσοι βρέθηκαν το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους. Πρόκειται για τον σακχαρώδη διαβήτη και την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στην πλατεία Αριστοτέλους ενημέρωσαν τους περαστικούς για το σακχαρώδη διαβήτη και τους προέτρεψαν να κάνουν ένα γρήγορο και ανώδυνο τεστ για να διαπιστώσουν ποια είναι τα επίπεδα σακχάρου.

Στις μέρες μας τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη. Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Την ίδια ώρα σε άλλο σημείο της πλατείας πνευμονολόγοι και εθελοντές ενημερώνουν τους Θεσσαλονικείς για την νόσο που υπολογίζεται ότι σε μία πενταετία θα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως: την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια που προκαλείται σε ποσοστό 90% από το κάπνισμα.

Η ΧΑΠ για πολλά χρόνια συνήθως πάνω από 10-15, αναπτύσσεται σιωπηλά, προκαλώντας ήπιες ενοχλήσεις, χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει, επιτρέπει στην αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή.

Επιμέλεια: Όλγα Νίκου/Ρεπορτάζ: Φρόσω Βαρβάρα

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ: Η “σιωπηλή” μάστιγα με τα ύπουλα συμπτώματα

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ο ένας στους τρεις μπορεί να μη γνωρίζει ότι πάσχει

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος