Θεσσαλονίκη: Άρχισαν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών-Το Mosquito Vision στην υπηρεσία των πολιτών

Άρχισαν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Μουρελάτο, πρόεδρο της “Οικοανάπτυξη” και του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης, παλιότερα τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά, καθώς οι ψεκασμοί γίνονταν σε αγρότοπους και ορυζώνες και αυτό ήταν αρκετό. Τα τελευταία 10 χρόνια όμως, με την εμφάνιση του τίγρη, δεν αρκούν οι ψεκασμοί αυτοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημαντική είναι η χρήση της τεχνολογίας προς αυτή την κατεύθυνση. Μεγάλα drones μπορούν να καλύψουν 300-400 στρέμματα, κάτι που  θα ήταν αδύνατον να γίνει με το ανθρώπινο χέρι. Αν υπάρξει ενδημική αρρώστια, όπως ο ιός του δυτικού Νείλου, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, όπως σχολαστικοί ψεκασμοί στα φρεάτια ομβρίων, κατέληξε ο κ. Μουρελάτος.

Στο μεταξύ, βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, έχει λάβει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ασθένειες από κουνούπια. Ακόμη, το ΑΠΘ έχει αναπτύξει και εφαρμόζει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συστήματα επιτήρησης του ιού στον άνθρωπο, σε κουνούπια και σε οικόσιτα πτηνά, με στόχο αρχικά την έγκαιρη προειδοποίηση κυκλοφορίας του ιού, προσδιορίζοντας εγκαίρως τις αρχικές εστίες διάδοσής του, και, στη συνέχεια, παρέχοντας χωρικά και χρονικά δεδομένα για την εξέλιξη της διασποράς του. Το ΑΠΘ παρέχει, επίσης, κλιματικές υπηρεσίες, σχετιζόμενες με τον κύκλο ζωής κουνουπιών για την ανάδειξη hot spots πληθυσμού κουνουπιών. Όλα αυτά τα δεδομένα συνδυάζονται και αξιολογούνται ως δείκτες έγκαιρης προειδοποίησης και διασποράς για την ενημέρωση της πολιτείας και των πολιτών, καθώς και για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ιού, με στοχευμένες και έγκαιρες δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών.

To Mosquito Vision, είναι μια εφαρμογή στο κινητό που υλοποιεί ένα μοντέλο πρόβλεψης για την αίσθηση όχλησης από τα κουνούπια με τη χρήση τεχνικών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος της είναι η εύκολη και άμεση ενημέρωση των πολιτών, ώστε να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, καθώς και για την πρόληψη των συνθηκών κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος