Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop)- Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και οι απαιτούμενες δεξιότητες

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) βοηθά στην ανάπτυξη και εφαρμογή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης. Παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς εργασίας και βοηθά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις χώρες της ΕΕ, τις οργανώσεις των εργοδοτών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προσαρμόζουν την προσφορά κατάρτισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ο οργανισμός συμπληρώνει το 2025, 50 χρόνια ζωής και στη Θεσσαλονίκη απασχολούνται περί τα 120 άτομα, από διάφορες χώρες.

Είναι ο οργανισμός της ΕΕ που φέρνει σε επαφή φορείς χάραξης πολιτικής, οργανώσεις εργοδοτών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθηγητές και εκπαιδευτές, καθώς και σπουδαστές κάθε ηλικίας –όλους τους ενδιαφερομένους του τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η κάμερα της εκπομπής «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3 βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του οργανισμού, στη Θεσσαλονίκη και μίλησε με τους ανθρώπους του οργανισμού για ζητήματα της αγοράς εργασίας, τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι, αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Cedefop, Μάρα Μπρούτζια μίλησε για τη λειτουργία του οργανισμού και τους στόχους που έχει θέσει:
«Ευχαριστούμε για την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη δουλειά που κάνουμε εδώ. Το Cedefop είναι ένας από τους πιο παλιούς αποκεντρωμένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδρύθηκε το 1975, με έδρα το Βερολίνο. Του χρόνου κλείνουμε τα 50 χρόνια και 30 χρόνια στην Ελλάδα, μια μεγάλη και ευχάριστη διαδρομή για εμάς. Αυτό που κάνουμε είναι να υποστηρίζουμε την προώθηση, την ανάπτυξη και την εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, Αυτό το κάνουμε δουλεύοντας με τους εταίρους μας, πρώτα από όλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αλλά δουλεύουμε και με τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. και των κοινωνικών εταίρων. Ο πυρήνας της δουλειάς μας είναι η έρευνα, οι αναλύσεις και η παροχή στατιστικών δεδομένων και πληροφοριών. Στόχος είναι στην ουσία να απαντήσουμε σε ερωτήματα, όπως πως αλλάζουν οι δεξιότητες που απαιτούνται στην αγορά εργασίας», είπε μεταξύ άλλων.


Ο Λουκάς Ζαχείλας, επικεφαλής του τομέα επαγγελματικής κατάρτισης και προσόντων του Cedefop, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Χρειαζόμαστε πολλά πράγματα, τα προσόντα είναι ένα κομμάτι αυτού του παζλ. Οι αλλαγές που έχουν γίνει και τις ζούμε στην επαγγελματική και στην προσωπική μας ζωή, είναι δραματικές, εκτός από την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική κρίση, έχουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν αλλάξει εντελώς το τοπίο. Η αιχμή του δόρατος των αλλαγών είναι η τεχνητή νοημοσύνη που έχει αλλάξει και τον τρόπο που βλέπουμε τα πάντα».


Ο Ηλίας Λιβανός, εμπειρογνώμων του οργανισμού σε θέματα δεξιοτήτων, απασχόλησης και αγοράς εργασίας, στάθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη και τις αλλαγές που φέρνει, αλλά και στον ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων.
«Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως και κάθε νέα τεχνολογία θα έχει κάποια επίδραση στην απασχόληση, κάποιες θέσεις θα δημιουργηθούν, κάποιες θα εξαφανιστούν. Συνήθως εργασίες που αφορούν το μεσαίο επίπεδο δεξιοτήτων, είναι πιο εύκολο να αυτοματοποιηθούν. Ο ευρωπαϊκός δείκτης δεξιοτήτων είναι ένα εργαλείο που εξετάζει το οικοσύστημα δεξιοτήτων μιας χώρας, δίνοντας έμφαση σε τρεις πυλώνες, τον πυλώνα ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσω εκπαίδευσης και κατάρτισης, τον πυλώνα της ενεργοποίησης των δεξιοτήτων μέσω της ομαλής μετάβασης από την εκπαίδευση στην απασχόληση και τον τομέα της αντιστοίχισης, δηλαδή τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Οι νέοι καλό είναι να αναζητήσουν τις δεξιότητες και τις κλίσεις τους, στην τελική θέλουμε να είναι ικανοποιημένοι με αυτό που κάνουν και να συνδέσουν τις δεξιότητες με την αγορά εργασίας».

Η Στελίνα Χατζηχρήστου, εμπειρογνώμων αγοράς εργασίας, δεξιοτήτων και πράσινης ανάπτυξης, μίλησε για τα λεγόμενα «πράσινα» επαγγέλματα και τις δεξιότητες που αυτά χρειάζονται.

«Παλιότερα η πράσινη ανάπτυξη επικεντρωνόταν στη μείωση εκπομπής ρύπων. Η ένταση της κλιματικής κρίσης έχει διευρύνει τον ορισμό και έτσι μιλάμε για επαγγέλματα που άπτονται διάφορων τομέων και εξειδικεύσεων. Έχουμε αναγνωρίσει κάποιες κατηγορίες, είναι τα λεγόμενα πρώτης γραμμής, όπως π.χ ο εγκαταστάτης ηλιακών πάνελ. Υπάρχουν τα επαγγέλματα που έχουν τη σύνδεση με τις πράσινες τεχνολογίες» και ανέλυσε περαιτέρω ποια είναι αυτά τα επαγγέλματα.

Στο στούντιο της εκπομπή βρέθηκε ο Κωστής Κατσανέβας, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού που μίλησε για θέματα δεξιοτήτων και της αγοράς εργασίας.
«Βλέπουμε πρώτα την προοπτική της αγοράς εργασίας, και μετά συνδυάζουμε την προσωπικότητα, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία για να δούμε πόσα καλά ταιριάζουμε. Σημαντικό για εμάς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, ίσως το έλεγαν οι παλαιότερες γενιές. Η θεωρία και η πράξη δείχνει ότι όταν κάνουμε αυτό που αγαπάμε, είμαστε τότε πιο παραγωγικοί και ευρύτερα προσφέρουμε προστιθέμενη αξία στην κοινωνία. Μπορούμε με την προσωπικότητά μας να κάνουμε πολλά πράγματα», όπως είπε μεταξύ άλλων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος