Θεσσαλία: Δύσκολη η καθημερινότητα μετά τον σεισμό

Τα μικρότερα – μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει εις έκαστος εκ των κατοίκων στα χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό παραμένουν αρκετά 24ωρα μετά τις ισχυρές δονήσεις. Η εβδομάδα ξεκινά με την καθημερινότητα τους να έχει ανατραπεί. Υπεραιωνόβια που έχασε το σπίτι της λόγω υγείας αρνείται να μετακινηθεί και αναζητείται τρόπος εγκατάστασης της σε ασφαλή χώρο- κοντέινερ. Ανάλογες συνθήκες ισχύουν και για άλλους κατοίκους στο Δαμάσι και τα γύρω χωριά της Θεσσαλίας. Από τα 400 σπίτια του χωριού τα 200 κρίθηκαν ακατάλληλα και η ανακατασκευή- αποκατάσταση- αντικατάστασή τους αναμένεται να χρειαστεί χρόνο.

Εν τω μεταξύ, το φαινόμενο απασχολεί τους επιστήμονες. Το ρήγμα του Τυρνάβου είχε δώσει ισχυρό σεισμό στο παρελθόν. Στην παρούσα σεισμική δραστηριότητα, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα υπάρχει ένα αχαρτογράφητο ρήμα 5 χιλ. νοτιότερα από το υπάρχον και ήταν άγνωστο μέχρι προ του συγκεκριμένου σεισμού, εξηγεί ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Συνολικά περίπου 500 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα από τον πρώτο έλεγχο και θα ενεργηθεί επανέλεγχος για να διαπιστωθεί πόσα ακριβώς είναι κατεδαφιστέα.

Η περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικότερα η Λάρισα έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή μέτριας έως υψηλής σεισμικότητας κατά τον 20ο αιώνα. Ο σημαντικότερος σεισμός κατεγράφη στην Λάρισα τον Μάρτιο του 1941, το επίκεντρο του οποίου εντοπίστηκε λίγα χιλιόμετρα Βορειοανατολικά της Λάρισας. Και τότε είχαν σημειωθεί καταρρεύσεις σπιτιών, αλλά οι ερευνητές θεώρησαν ότι αυτό συνέβη γιατί είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός των Γερμανών, που είχε καταπονήσει τα κτήρια της πόλεως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος