Θαλάσσιος μαραθώνιος στο Πεύκι Ευβοίας σε ανάμνηση της ναυμαχίας του Αρτεμισίου

Ένας θαλάσσιος μαραθώνιος θα λάβει χώρα στο Πεύκι της Εύβοιας από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου, σε υπενθύμιση της ναυμαχίας του Αρτεμισίου, η οποία είχε διεξαχθεί παράλληλα με την μάχη των Θερμοπυλών το 490 π.Χ..

Έπειτα από 2.500 χρόνια, αναβιώνει η μικρή διαδρομή των 10 χλμ., ενώ σχεδιάζεται και η αυθεντική των 14 χιλ., ακολουθώντας το παράδειγμα του Σκυλλία και της κόρης του Ύδνας, που βοήθησαν τις ελληνικές δυνάμεις να νικήσουν τον περσικό στόλο, ενημερώνοντας τον Θεμιστοκλή για τις κινήσεις των εχθρών. Ήταν οι πρώτοι κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων, τους οποίους κατέγραψε ο Ηρόδοτος, εξηγεί ο δήμαρχος Ιστιαίας–Αιδηψού Ιωάννης Kοντζιάς. Στον μαραθώνιο, που διεξάγεται για 2η χρονιά, θα λάβουν μέρος διεθνώς γνωστά ονόματα της κολύμβησης, καθιστώντας το αθλητικό γεγονός τουριστικό και πολιτιστικό. Εκείνοι που θα κολυμπήσουν στα νερά της ναυμαχίας, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν άλλο ένα τόπο ιστορικής σημασίας. Τα Λιχαδονήσια, ή αλλιώς οι Λιχάδες, είναι ένα σύμπλεγμα μικρών ηφαιστιογενών νησιών και νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας, μεταξύ του Ευβοϊκού και του Μαλιακού Κόλπου, απέναντι από το ακρωτήριο Δρέπανο. Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος λέγεται Μoνολιά, είναι κατάφυτο και διαθέτει καταγάλανες παραλίες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κοντζιάς στα Λιχαδονήσια υπάρχει ένα ναυάγιο σπάνιο στο είδος του, καθώς είναι κατασκευασμένο από τσιμέντο και όχι από ξύλο η ατσάλι όπως τα συνηθισμένα πλοία. Την συγκεκριμένη τεχνολογία είχε αναπτύξει ο Γερμανικός Στρατός κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εφαρμόστηκε λόγω της έλλειψης χάλυβα, ενώ μπορούσαν να κατασκευαστούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Το ναυάγιο του “PIONEER I” βρίσκεται στον βυθό της περιοχής και σύμφωνα με πληροφορίες βομβαρδίστηκε ενώ έπλεε φορτωμένο με πολεμικό υλικό, που προοριζόταν για τον ανεφοδιασμό των κατεχόμενων νησιών καθώς και την αποστολή εφοδίων στα Afrika Corps. Τα τσιμεντόπλοια καθελκύονταν στην «Γερμανική σκάλα» στον Πειραιά. Πιο συγκεκριμένα το ανώτερο τμήμα του ναυαγίου βρίσκεται στα 9 μέτρα βάθος και είναι προσβάσιμος με καταδυτικό εξοπλισμό. Ως χώρος φυσικού κάλους αποτελεί πόλο έλξης για όσους επισκέπτονται την περιοχή. Ήδη από τα μέσα Μαΐου οι πρώτοι επισκέπτες έχουν φτάσει και όλοι ελπίζουν σε μια καλή τουριστική σεζόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος