Η τεχνητή νοημοσύνη, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που αναδύονται μέσα από την ταχύτατη ανάπτυξη και την σχεδόν καθολική διείσδυσή της σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στην ιατρική, τη νομική, την πληροφορική, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη δημοσιογραφία, αλλά και τη βιομηχανία, αποτελούν το θέμα της τρίτης κατά σειρά συζήτησης με σχετικό περιεχόμενο στο Noesis, στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Noesis, κα Στυλιανή Μπεζεργιάννη, η παρούσα συζήτηση αφορά τη σχέση της τεχνητής νοημοσύνης με τη δημοσιογραφία, με στόχο τη σωστή ενημέρωση, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που προσφέρει στην έρευνα, την εκπαίδευση, την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα, απομακρύνοντας την τεχνοφοβία και διασφαλίζοντας την ηθική στην εφαρμογή της.
Τεχνητή νοημοσύνη στη δημοσιογραφία σημαίνει την παρουσία ενός παράγοντα που ανασχηματίζει τη δημοσιογραφία σε σύγκριση με τη μορφή που μέχρι τώρα ξέραμε, αποτελώντας έναν καταλύτη αλλαγών. Ωστόσο, κάθε νέα τεχνολογία που διεισδύει στις αίθουσες σύνταξης, από τον πολύγραφο, το τηλέφωνο αλλά και τον υπολογιστή και το διαδίκτυο αποτελούσε αιτία ανατροπών και ρηξικέλευθων αλλαγών στη δημοσιογραφία, εγείρει όμως το ερώτημα ποια είναι η τύχη του ανθρώπινου παράγοντα στην επικοινωνιακή διαδικασία, όταν ο αυτοματισμός παίρνει τα ηνία.
Όπως τόνισε ο κ. Χρήστος Παπαγιάννης, Διευθυντής ETERON, η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία εξέλιξη που θα επηρεάσει αναμφίβολα τον τρόπο ζωής μας, με εφαρμογές όπως το CHATGPT, το οποίο θεωρεί χρήσιμο το 59,3% των Ελλήνων, βάσει πρόσφατης έρευνας.
Ο κ. Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, επισήμανε, πέρα από τη χρησιμότητα, και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία, όπως είπε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λάθος λόγους που συχνά οδηγούν σε μείωση προσωπικού ή σε παραπληροφόρηση.
Οκ. Νίκος Παναγιώτου, καθηγητής δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην παράμετρο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καθώς και στην κατανόηση των νέων εργαλείων αλλά και της εμπέδωσής τους από τον κόσμο που, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι σε μεγάλο ποσοστό ψηφιακά αναλφάβητος.
Ο διευθυντής ΕΚΕΤΑ, κ. Γιάννης Κομπατσιάρης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης που, όπως είπε, έχει κρίσιμες κοινωνικές επιπτώσεις, στην δημοκρατία, την υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλειά μας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος