Τεραστίας αξίας η ανακάλυψη ψηφιδωτού στη Συρία

Πρώτη είδηση στη Συρία είναι η αποκάλυψη ενός μοναδικού ψηφιδωτού στην αρχαία πόλη Αρέθουσα, της επαρχίας Χόμς, η οποία αποτελούσε Μητρόπολη των Χαλκιδαίων στο βασίλειο των Σελευκιδών.

Το βασίλειο, με πρώτο ιδρυτή τον Σέλευκο, εκ των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου, άφησε βαθύ αποτύπωμα στον πολιτισμό της Ασίας. 25 χιλιόμετρα βορείως της Εμέσης (Hama – Χόμς) δίπλα στις όχθες του ποταμού Ορόντη, ο Σέλευκος ο Νικάτωρ, γιός του Αντίοχου, από την Ορεστίδα (σημερινή Καστοριά), ίδρυσε την Αρέθουσα, σε ανάμνηση της ομώνυμης Μακεδονικής πόλεως στην Χαλκιδική.

Το βασίλειο ήκμασε από το 305 π.Χ. έως την ρωμαϊκή κατάκτηση το 27 π.Χ., αλλά συνέχισε να ακτινοβολεί το πνεύμα του ιδρυτού της, έως την αραβική κατάκτηση. Για περίπου έξι αιώνες απετέλεσε έναν φάρο του πνεύματος και των τεχνών, παρόμοιο με τον φάρο της Αλεξάνδρειας, του βασιλείου των Πτολεμαίων. Η αυτοκρατορία του Σέλευκου εκτινόταν σε όλη της επικράτεια των Περσών. Εκτός από ικανός στρατηγός ήταν ένας άνθρωπος που ίδρυσε 31 πόλεις, και κάθε μια εκ εξ αυτών ανταγωνιζόταν την άλλη σε καλλιτεχνήματα, κάποια λίγα εκ των οποίων αποκαλύπτει σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη. Ακόμη και υπό την ρωμαϊκή κυριαρχία η επικράτηση του Ελληνικού πολιτισμού ήταν πασιφανής. Το αποκαλυφθέν, ένα από τα εννέα ψηφιδωτά που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, ανάγεται στον 4ο μ.Χ. αι. και αναπαρήγαγε την ελληνική ιστορία και μυθολογία. Άθικτα στο πέρασμα του χρόνου έμειναν τα ονόματα των Ελλήνων βασιλέων και ηρώων που συμμετείχαν στον πόλεμο της Τροίας. Άλλωστε έτσι κέρδισαν την πολυπόθητη αθανασία.

«Όπου και να σκάψει εκεί κάποιος βρίσκεται μπροστά σε τέτοια απίστευτα έργα τέχνης», δήλωσε η Φλώρα Καραγιάννη, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών– Μεταβυζαντινών Μνημείων, η οποία μόλις επέστρεψε από την περιοχή.

Οι αρμόδιοι στην Συρία ζήτησαν την βοήθεια των ελλήνων αρχαιολόγων και συντηρητών ως έχοντες μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση για την ανασκαφή, συντήρηση και ανάδειξη του χώρου στο σημερινό Al-Rastan.

Τα ψηφιδωτά προσθέτουν γνώσεις στην ιστορία της τέχνης και το συγκεκριμένο εκτείνεται σε μεγάλη έκταση και ανήκει σε ένα κτήριο το οποίο θα αποκαλυφθεί μελλοντικά, εξήγησε η κ. Καραγιάννη.

Εκεί όπου η άμμος κάλυπτε τον ορίζοντα, πριν από 2.300 χρόνια υψώθηκαν πόλεις, μνημεία, ναοί και βιβλιοθήκες, όπως η αποκαλούμενη Πομπηία της ερήμου, η πόλη Δούρα Ευρωπός, στην Συρία, η οποία πρόσφατα λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από τους Ισλαμιστές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος