Τέλος το χύμα τσίπουρο;

Παλιές πρακτικές στην παραγωγή και κατανάλωση ενός παραδοσιακού ποτού, του τσίπουρου, αλλάζουν. Η τυποποίηση, ως κομμάτι της εξέλιξης και της προώθησης του στις αγορές προκαλεί αντιδράσεις από τους παραγωγούς.

Η Θεσσαλία και δη ο Τύρναβος φημίζονται για την παραδοσιακή απόσταξη και παραγωγή τσίπουρου. Αυτό που ίσχυε ως τρόπος ζωής με το χύμα τελειώνει.

Οι αποσταγματοποιοί θα έχουν ονοματεπώνυμο και θα υπάρχουν έλεγχοι για το ποιος, που και πόσο παράγει. Έτσι, θα σερβίρεται τυποποιημένο, από παραγωγούς και εταιρείες που  θα φέρουν και την ευθύνη του προϊόντος, ενώ θα αποδίδονται στο κράτος οι νόμιμοι φόροι. Ένα μεγάλο ποσοστό της καταναλωθείσας ποσότητας είναι προϊόν λαθρεμπορίας, με ότι συνεπάγεται αυτό για την οικονομία και συχνά για την υγεία των καταναλωτών, λόγω της αμφίβολης ποιότητας που διακινείται.

Ο Aντώνης Τσικριτσής, πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Τυρνάβου, μιλά «για υφαρπαγή της ονομασίας του τσίπουρου από τους παραγωγούς για χάρη των μεγαλοβιομηχάνων που εισέβαλαν στον χώρο της ποτοποιίας». Προφανώς εννοεί ότι το τσίπουρο θα πρέπει να συνεχίσει να παρασκευάζεται και να διατίθεται μόνο από παραγωγούς χωρίς ελέγχους, φόρους και ουδείς άλλος δικαιούται να το παράγει. Επιπλέον, έθεσε το θέμα της αυξήσεως της προκαταβολής του φόρου από τα 780 ευρώ στα 1850, αλλά και στον περιορισμό στις έξι από τις οκτώ ημέρες που απαιτούντο για την απόσταξη του προϊόντος. Στον Τύρναβο, γίνεται μετάβραση του τσίπουρου, και απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος, στις οκτώ ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επιμένουν οι παραγωγοί.

Σημειώνεται, ότι άλλο είναι η ονομασία προελεύσεως ενός προϊόντος που διασφαλίζεται ως είδος που παράγεται από μια χώρα και προωθείται εμπορικά στο εσωτερικό και διεθνώς. Πουθενά, τουλάχιστον στην Ευρώπη δεν είναι αποδεκτά στο όνομα της τοπικής παράδοσης η αυθαιρεσία στην παραγωγή, διακίνηση και εμπορία προϊόντων, ούτε στο πιο απομακρυσμένο μαντρί ή τον πιο μικρό αμπελώνα στα Πυρηναία όρη ή στις Ελβετικές Άλπεις.

Ένα υφιστάμενο πρόβλημα είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις βροχοπτώσεις που προκάλεσαν ζημίες στους αμπελοκαλλιεργητές και στην ποιότητα των σταφυλιών, αλλά ήταν τοπικό φαινόμενο, καθώς οι λοιποί παραγωγοί σε ολόκληρη την χώρα απολαμβάνουν μια εξαιρετική χρονιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος