Τεχνολογικός φύλακας άγγελος της προστατευόμενης περιοχής του Νέστου

Array

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής-Μακεδονίας Θράκης εκτείνεται σε επιφάνεια 930.000 στρεμμάτων και είναι το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της χώρας.  Περιλαμβάνει τις περιοχές Δέλτα Νέστου, λίμνης Βιστωνίδας, πόρτο Λάγος  και λίμνης Ισμαρίδας.

Οι συνθήκες στο υγροτοπικό σύμπλεγμα του εθνικού πάρκου και ιδιαίτερα στο Δέλτα του Νέστου, είναι εξαιρετικά καλές κλιματολογικά και παρέχουν άφθονη τροφή. Γι’ αυτό και  ολόκληρος ο υγρότοπος είναι ένας από τους δέκα της Ελλάδας που προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar. Θα περίμενε κανείς ότι αυτό αρκεί ώστε η περιοχή να προστατεύεται επαρκώς. 

Περιστατικά παράνομης υλοτομίας, αμμοληψίες και λαθροθηρία απειλούν τα οικοσυστήματα του εθνικού πάρκου. Έχοντας εντοπίσει τις παράνομες δραστηριότητες, άνθρωποι του φορέα διαχείρισης,  προσπαθούν να τις αποτρέπουν.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BIO2CARE προμηθεύτηκαν και εγκατέστησαν τρεις  ειδικούς σταθμούς μέτρησης  περιβαλλοντικών παραμέτρων ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι σταθμοί μετρούν το ηχητικό υπόβαθρο μιας περιοχής εντοπίζοντας τυχόν αλλαγές  που μπορεί να διαταράξουν την ηχητική στάθμη στο περιβάλλον. Όπως ο ήχος που μπορεί να  προκαλέσει ένα βαρύ μηχάνημα εκσκαφής ή κοπής ξύλων ακόμη και ένας πυροβολισμός.  Οι σταθμοί συλλέγουν τα δεδομένα, τα οποία στέλνουν σε πραγματικό χρόνο ενημερώνοντας άμεσα τους χρήστες. Οι σταθμοί αυτοί  λειτουργούν συμπληρωματικά με ένα δίκτυο καμερών που τοποθετούνται σε σημεία όπου υπάρχει υποψία παράνομης δραστηριότητας. 

Οι σταθμοί λειτουργούν συμπληρωματικά με ένα δίκτυο καμερών που τοποθετούνται σε σημεία όπου υπάρχει υποψία παράνομης δραστηριότητας. 

Τα τελευταία εννέα περίπου χρόνια, στην περιοχή έχει εγκατασταθεί και δίκτυο τεσσάρων τηλεμετρικών σταθμών που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων με ιδιαίτερη σημασία στη λίμνη Ισμαρίδα, της οποίας η  σύσταση έχει διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω εισροής θαλασσινού νερού.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο Γιώργος Γκαιντατζής, αναπληρωτής καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος του εθνικού πάρκου, ο οποίος επεσήμανε ότι το διάστημα 2014-2016 καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων λαθροαμμοληψίας και λαθροϋλοτομίας. Σε συνεργασία με το δασαρχείο τα τελευταία χρόνια αποτράπηκαν αυτά τα φαινόμενα.
Παράλληλα, με το κατάλληλο λογισμικό το πανεπιστήμιο μπορεί να υπολογίσει το ανθρακικό και υδατικό αποτύπωμα του Εθνικού Πάρκου. Έτσι αν εισαχθεί μια νέα δραστηριότητα μπορεί να υπολογιστεί πόσο θα το επιβαρύνει.
Το υδατικό αποτύπωμα του πάρκου είναι 50 κυβικά μέτρα τη μέρα για κάθε κάτοικο της περιοχής, αλλά πάνω από το 99% αυτής της ποσότητας ξοδεύεται σε γεωργικές χρήσεις, με αποτέλεσμα την υφαλμύρωση και σπατάλη του νερού. Αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς άντλησης, και λόγω της υφαλμύρωσης πιθανόν τα επόμενα χρόνια να μειωθεί και η αγροτική παραγωγή, τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος