Τα ξεχωριστά μεσσηνιακά προϊόντα

Η Καλαμάτα είναι η πατρίδα του Καλαματιανού χορού και των ελιών Καλαμάτας. Πόλις πολύτροπος, καλλίκαρπος τε κατάρρυτος, όπως την αποκαλούσε ο Ευριπίδης, φημίζεται για τα προϊόντα της. Οι ελιές Καλαμών έγιναν είδος  αναγνωρισμένο παγκόσμια και με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Η  εμπορική δραστηριότητα επικεντρώνεται στις εξαγωγές, ιδίως τοπικών προϊόντων όπως οι σταφίδες, οι ελιές και το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τον Γιάννη Πάζιο, διευθυντή του αγροτικού συνεταιρισμού «Ενωση Μεσσηνίας», το ούζο είναι μεσσηνιακής προελεύσεως, αλλά του πρόλαβαν και το κατοχύρωσαν ως λεσβιακό προϊόν οι Μυτιληνιοί. Ο κ. Πάζιος ζητά την συνδρομή του κράτους, προκειμένου να κατοχυρωθεί στην πράξη ως Π.Ο.Π. η ελιά καλαμών, γιατί όπως τονίζει κάθε χώρα βάζει σε ένα βάζο με ελιές μια ετικέτα και ο κόσμος χωρίς να το γνωρίζει αγοράζει ένα προϊόν το οποίο είναι π.χ. “made in Turkey”.

Με υπερηφάνεια παρουσιάζει ο κ. Πάζιος τα προϊόντα της ελιάς, τα οποία στην διάρκεια δεκάδων ετών έχουν εξελιχθεί και μετατραπεί σε πλήθος τροφίμων, γλυκών  και καλλυντικών που κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές.

Η Μεσσηνία με κρυστάλλινα νερά, πλούσιες βοσκές, δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, κατάφερε να περάσει στους αιώνες αλώβητη πολιτισμικά και γαστρονομικά, δεχόμενη επιρροές και προσαρμόζοντας ανάλογα τα τοπικά προϊόντα. Αυτές οι γευστικές ιδιαιτερότητες χαρακτήριζαν και την περίοδο της επανάστασης του 1821, περίοδο πενίας και στερήσεων, αλλά και παραδοσιακών γιορτών, που χαρακτηρίζονταν από τα τραπέζια, όπου φίλευαν συγγενείς και φίλους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Τομαρά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος