Τα βουβάλια …καθαρίζουν την λίμνη Χειμαδίτιδα από τις καλαμιές

Η φύση γνωρίζει καλύτερα τους τρόπους αυτοπροστασίας της και η επιστήμονες επιστρέφουν στους παραδοσιακούς τρόπους για να διασώσουν την λίμνη Χειμαδίτιδα στην Φλώρινα.

Οι παλαιότεροι το γνώριζαν χωρίς να έχουν τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις. Το περιβάλλον συντηρείται και αυτοθεραπεύεται, με τρόπους, που η επιστήμη μόλις τώρα ανακαλύπτει.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Σοφία Ζουζέλη, παρακολουθεί αυτές τις αλλαγές και τις επεμβάσεις, στον ακριτικό νομό.

Στο Λιμνοχώρι του Δήμου Αμυνταίου η λίμνη πνίγεται από τα καλάμια, γεγονός που προκαλεί πρόβλημα στην αναπαραγωγή των ψαριών, η μειωμένη οξυγόνωση καταστρέφει τον γόνο και τον πληθυσμό τους και εκ των πραγμάτων, λόγω μείωσης της τροφής την εγκαταλείπουν και τα πουλιά. Σύντομα θα κατέληγε μια στείρα έκταση ξερής γής, εάν δεν υπήρχε άμεση παρέμβαση.

Με αυτόν τον σκοπό υπεγράφη σύμβαση με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα ανατάξει το περιβάλλον και παράλληλα θα δώσει πνοή στην τοπική οικονομία, που υφίσταται τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Θα δοθούν 180.000 ευρώ, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να επιστρέψουν στον πρωτογενή τομέα. Τι σημαίνει αυτό για την λίμνη; Ότι τα βουβάλια που θα εκτρέφονται παραλίμνια θα καταναλώσουν την υπερβάλλουσα ποσότητα των καλαμιών τα οποία κατακλύζουν τις όχθες της, πραγματοποιώντας ένα είδος οικολογικού- βιολογικού καθαρισμού. Η βοσκή θα είναι απόλυτα φυσική και το υδάτινο περιβάλλον θα “αναπνεύσει”. Εξ’ άλλου το όνομα της λίμνης Χειμαδίτιδα είναι ενδεικτικό της περιοχής, που χρησίμευε ως τόπος χειμαδιών, όπου ξεχειμώνιαζαν οι κτηνοτρόφοι του Λεχόβου.

Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος, η εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή το 1922 έγινε με το σκεπτικό της εκτροφής ζώων, αλλά όταν άρχισε η ανάπτυξη των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ, η κτηνοτροφία παραμερίστηκε και αντικαταστάθηκε από νέες εργασίες.

Με δεδομένο ότι η εκτροφή βουβαλιών στις λίμνες στην Βόρειο Ελλάδα ήταν παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων, σε αντίθεση με την εκτροφή άλλων βοοειδών που εισήχθησαν στην χώρα πολύ αργότερα, και με την ζήτηση του συγκεκριμένου κρέατος να αυξάνεται διαρκώς, οι προοπτικές αύξησης του εισοδήματος των κατοίκων διαγράφονται ευοίωνες. Από το μέλλον της Χειμαδίτιδας εξαρτάται και το μέλλον της λίμνης Πετρών με την οποία επικοινωνεί υπόγεια, ενώ το περιβάλλον θα αναγεννηθεί ο υδροβιότοπος θα αντέξει στις νέες καιρικές συνθήκες και η απειλούμενη ως είδος βαλτόπαπια θα επιβιώσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος