Τα ρομπότ-μεταφορείς… έπιασαν δουλειά

Μορφές από το μέλλον κινούνται στους δρόμους των Τρικάλων, τον Δήμο που επελέγη για την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού πρωτοποριακού ρομποτικού προγράμματος.

Ο Δήμος Τρικαίων συνηθίζει να εκπλήσσει με τις πρωτοποριακές και καινοτόμες δράσεις του, που διευκολύνουν την ζωή των κατοίκων και δίνουν χείρα βοηθείας στο περιβάλλον.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, είναι από τους πρώτους δημοσιογράφους που καταγράφουν επί τόπου τους έξυπνους αυτοκινούμενους ταχυμεταφορείς.

Η πόλη που τρέχει προς το μέλλον παρουσιάζει το νέο της πρόγραμμα, με το οποίο ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα των μικρομεταφορών με την βοήθεια ρομπότ. Φάρμακα και εφημερίδες προς τους τελικούς αποδέκτες

Ο Γιάννης Κωτούλας, πρόεδρος «e-trikala» εξηγεί την διαδικασία, που γίνεται με ψηφιακό τρόπο και δεν έχει να ζηλέψει κάτι από την συνήθη παράδοση δεμάτων. Διαθέτει έναν ψηφιακό χάρτη, ελέγχει την διαδρομή και ενημερώνει όταν αντιμετωπίζει προβλήματα με τους παραλήπτες των δεμάτων σε περίπτωση που δεν τους βρίσκει.

Το όχημα είναι ηλεκτρικό, φορτίζει πολύ γρήγορα, διαθέτει όραση λέιζερ, έχει ηχεία, έχει δυνατότητα για μετάδοση ηχητικού μηνύματος, διαθέτει qr code, τον οποίο ο παραλήπτης του προϊόντος θα σκανάρει στο κινητό τηλέφωνο και θα παραλαμβάνει το προϊόν, ενώ ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας του από τον λήπτη.

Το ρομπότ «εκπαιδεύεται» με λέιζερ και διαθέτει μνήμη με την χαρτογραφημένη διαδρομή. Κινείται σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο, αλλά «διαβάζει» και τυχόν εμπόδια.  Έτσι, προχωρά με βάση την κίνηση των πεζών, τα ποδήλατα και, γενικά, μη καθορισμένους παράγοντες. Μπορεί να μεταφέρει φάρμακα κατ’ οίκον, εφημερίδες και προϊόντα που πωλούνται σε περίπτερα. Πρόκειται για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τα πέντε ρομποτάκια, έκαναν την εμφάνισή τους μέσα στις γιορτές. «Μια καινούργια εφαρμογή ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά».

Όπως λέει ο κ. Κωτούλας, το λεωφορείο χωρίς οδηγό και οι μικροί ταχυμεταφορείς συμβαδίζουν με την εποχή μας, χωρίς μεγάλη ταχύτητα και χωρίς όχληση στο περιβάλλον.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος