Όταν το ψυχικό τραύμα σωματοποιείται, δημιουργεί προβλήματα και πυροδοτεί ασθένειες. Η καθημερινότητα του σημερινού ανθρώπου και οι σωματικές και ψυχικές νόσοι.
Η Σταυρούλα Γάτσου, ποιήτρια και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων νόσησε με covid και μετέπειτα long-conid. Στη συνέχεια διαγνώστηκε με ινομυαλγία. Έκτοτε με βοήθεια από γιατρούς και εναλλακτικούς θεραπευτές, κατάφερε να χτίσει τη δική της καθημερινότητα. «Έκανα ένα χρόνο να το εντοπίσω. Μπορεί να έχω μία δύσκολη καθημερινότητα, αλλά τώρα είμαι ευτυχισμένη. Ο πόνος είναι μεγάλος δάσκαλος», όπως αναφέρει.
Παράλληλα για τα σωματικά και ψυχικά νοσήματα μίλησε την εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» και ο Σταύρος Μπαλογιάννης, ομότιμος καθηγητής νευρολογίας – ψυχιατρικής του ΑΠΘ.
«Υπάρχει πια καλύτερη καταγραφή των νοσημάτων. Η νόσος που αναφέρθηκε θα μπορούσε πριν τριάντα χρόνια να περάσει απαρατήρητη. Όλες οι ιώσεις προκαλούν έξαρση στα αυτοάνοσα νοσήματα.
Η προάσπιση της σωματικής ακεραιότητας μπορεί να γίνει με τη φυσική άσκηση, με τη ζωή στη φύση. Αν διατηρήσουμε την εσωτερική αυτονομία μας, δεν υπάρχει δύσκολη ή εύκολη εποχή. Ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική ενότητα», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η περίπτωση του Θοδωρή Ντούμα χαρίζει θάρρος και αισιοδοξία σε όσους αντιμετωπίζουν μία σπάνια νόσο. Σε ηλικία 6 ετών διαγνώστηκε με τη σπάνια νευροεκφυλιστική νόσο Μπάτεν και παρά τις ιατρικές προβλέψεις κατάφερε να ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής, ενώ αποτελεί το μοναδικό παιδί παγκοσμίως με αυτή τη νόσο, που παρακολουθεί μαθήματα στο πανεπιστήμιο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος