Τα προβλήματα και οι προκλήσεις στην εστίαση

Η εστίαση πέρασε μια δύσκολη περίοδο με την πανδημία, ωστόσο και στην μετά-Covid εποχή παραμένουν αρκετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Για τις σύγχρονες προκλήσεις και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μίλησαν παράγοντες της εστίασης στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Μέρα με Χρώμα». Στο τραπέζι τέθηκαν τα ζητήματα των ενοικίων, της έλλειψης προσωπικού, των τιμών και παγίων εξόδων που πρέπει να καλύψουν τα καταστήματα

Ο Χρήστος Κουδούνης, εκπρόσωπος πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης ανέφερε σχετικά: «Είμαστε σε ένα καλό κλίμα δουλειάς και προσέλευσης του κόσμου, αλλά είμαστε σε ένα κακό περιβάλλον, μετά τη δεκαετή κρίση, την πανδημία και με συσσωρευμένα πολλά προβλήματα και υποχρεώσεις . Στο μεγαλύτερο ποσοστό τα εστιατόρια τις καθημερινές αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αυτό έχει ισοσταθμιστεί με το delivery, αλλά το κόστος επιβαρύνει στις επιχειρήσεις και η κερδοφορία μειώνεται κατά πολύ. Ο κλάδος είναι απαξιωμένος», όπως είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ζαγάκος, επιχειρηματίας εστίασης και ιδρυτής σχολείου τουρισμού Καλαμάτας ανέφερε: «Η κίνηση αυτό το διήμερο στην Καλαμάτα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δυναμική, σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Έχει παραμείνει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα η συνήθεια του delivery τις καθημερινές. Η Καλαμάτα γνωρίζοντας τουριστική άνθηση, αγγίζει τα κόστη που υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις τα οποία είναι μεν δυσβάσταχτα, αλλά και διαχειρίσιμα»

Ο κ.Τάσος Γιατράς, πρόεδρος Συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής Νομού Αχαΐας, ανέφερε: «Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Πάτρα, η εστίαση σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει ίδιες παθογένειες, αλλά υπάρχουν και ιδιαιτερότητες και σε κάθε περιοχή. Στην Πάτρα έχουμε αρκετά ακριβά ενοίκια».

Τέλος ο κ. Χαράλαμπος Τριανταφυλλίδης, επιχειρηματίας εστίασης στάθηκε στο μεγάλος κόστος των επιχειρήσεων που είναι το προσωπικό, η ενέργεια, αλλά και η αγορά των πρώτων υλών που όπως είπε «έχει ξεφύγει πολύ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος