Τα πλοία της επανάστασης του ΄21 στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου

Στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου εγκαινιάζεται το Σάββατο μια ξεχωριστή έκθεση με ομοιώματα πλοίων, που έλαβαν μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση. Στις δυο αίθουσες του μουσείου η ξενάγηση επιστρέφει χιλιάδες χρόνια πίσω στην ιστορία των πρώτων ταξιδευτών δια θαλάσσης.

Η έκθεση περιλαμβάνει, μέρος μιας συλλογής 200 ομοιωμάτων πλοίων, που κατασκεύασε ο μικροναυπηγός Δημήτρης Μάρας, ο οποίος επιλέγει να σκαλίζει πλοία, που ανήκουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους της ιστορίας, Εξ αυτών 21 είναι ακριβή αντίγραφα πλοίων που έλαβαν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1821.

Τα ομοιώματα είναι κατασκευασμένα από ξύλο πεύκης και είναι αποτέλεσμα πολλών ωρών εργασίας. «Έχω φτιάξει εικοσιπέντε πλοία του 1821, εκ των οποίων, η φρεγάτα Ελλάς, χρειάστηκε δώδεκα μήνες δουλειάς επί 8-10 ώρες ημερησίως», σημειώνει ο κ. Μάρας.

Μεταξύ των αντιγράφων βρίσκεται το “Καρτερία”, το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο που αγοράστηκε από την Βρετανία και το “Ελλάς” που αγοράστηκε από την τότε κυβέρνηση από τις ΗΠΑ με δάνειο και το έκαψαν οι καπεταναίοι της Ύδρας, που ήθελαν να ρίξουν τον Καποδίστρια, υπενθυμίζει ο κ. Μάρας.

Στην συλλογή υπάρχουν αντίγραφα αρχαίων τριήρεων, αιγυπτιακών πλοίων της εποχής των φαραώ και σύγχρονα εμπορικά σκάφη του 19ου αιώνα, τα οποία οι έλληνες ιδιοκτήτες τους τα φόρτωσαν κανόνια και τα μετέτρεψαν σε πολεμικά, όπως εξηγεί ο κ. Μάρας. Ο ιδιοκτήτης της συλλογής σκάλισε πάνω στο ξύλο την ναυτική ιστορία αιώνων. Μπορεί τα πανιά των Μινωιτών να χάθηκαν στον ορίζοντα, αλλά η ιστορία και η τέχνη πλοήγησής τους ταξιδεύει ακόμη τους εξερευνητές του νέου κόσμου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 29 Αυγούστου 2021. Τις καθημερινές λειτουργεί  από τις 20:00 έως τις 22:30 το βράδυ ενώ τις Κυριακές από τις 10:00 έως 12:00 το πρωί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος