Τα οφέλη της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης- Η πρώτη συνταγή για φαρμακ. κάνναβη στη Β. Ελλάδα από το Νοσ. Παπαγεωργίου

Για τις ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης στους ασθενείς με χρόνιους πόνους μίλησαν στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” της ΕΡΤ3 ο Νευρολόγος της Νευραλγικής κλινικής ΑΧΕΠΑ, Χρήστος Μπακιρτζής και η Πρόεδρος ελληνικής εταιρείας αντιρρευματικού αγώνα, Αθανασία Παππά.

Οι δυο επιστήμονες τόνισαν ότι οι ασθενείς απευθύνουν πολλά ερωτήματα για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά είναι σε γενικές γραμμές έτοιμοι να δοκιμάσουν τη θεραπεία, προκειμένου να βοηθηθούν στους χρόνιους πόνους και να έχουν μία καλύτερη καθημερινότητα. Η κα Παππά σημείωσε επίσης ότι πολλοί είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια προμηθεύονταν έστω και άτυπα τέτοια σκευάσματα, από χώρες του εξωτερικού και η δημιουργία ενός δικτύου και η συνταγογράφηση τους στη χώρα μας θα τους βοηθήσει σημαντικά.

Ο κ. Μπακιρτζής τόνισε ότι τα σκευάσματα αυτά δεν είναι για όλους τους ασθενείς, αλλά βοηθούν για παράδειγμα σε περιπτώσεις ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας ή όσους κάνουν χημειοθεραπείες, αλλά δεν ενδείκνυται για όλους. Τέλος, υπογράμμισε ότι η χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης πρέπει να γίνεται υπό ιατρικές οδηγίες και εξατομικευμένα, ώστε να ελέγχονται τυχόν παρενέργειες.

Στο μ

Η πρώτη συνταγή για φαρμακευτική κάνναβη στη Β. Ελλάδα από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Στο μεταξύ, η πρώτη συνταγή για τη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης στη Θεσσαλονίκη εκδόθηκε σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 από το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, σε ασθενή με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, ο οποίος δεν κατάφερε να ανακουφιστεί από τις συμβατικές θεραπείες.

Με τη συνταγή ανά χείρας, ο 55χρονος ασθενής αισιοδοξεί πλέον ότι θα μπορέσει να ανακουφιστεί από τον χρόνιο πόνο, αγοράζοντας κάνναβη για ιατρική χρήση από το φαρμακείο. Την πόρτα του φαρμακείου για να εκτελέσει μια αντίστοιχη συνταγή θα περάσει και μια 60χρονη, η δεύτερη ασθενής που έχοντας υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας νευροπαθητικού πόνου βρήκε, επίσης, πρόσβαση στη συγκεκριμένη θεραπεία, μέσω του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

«Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή του περιφερικού νευρικού συστήματος, όπως νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται από: νευρική βλάβη, “μέλος φάντασμα”, νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία, που δεν ανταποκρίνονται όμως στις συμβατικές θεραπείες. Επίσης χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού», επισημαίνει η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου Ελένη Κοράκη.

Η φαρμακευτική κάνναβη διατίθεται σε μορφή ολόκληρων ξηρών ανθέων φυτού κάνναβης προς εισπνοή και περιέχει τις δραστικές ουσίες Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κανναβιδιόλη (CBD).

Σύμφωνα με την κ. Κοράκη τα κανναβινοειδή ατμοποιούνται με τη χρήση του ατμοποιητή, μιας ειδικής συσκευής που επιτρέπει την εισπνοή ενώσεων κάνναβης χωρίς την καύση που σχετίζεται με το κάπνισμα. Μπορούν έτσι να προσφέρουν έως και τέσσερις ώρες ανακούφισης από τους πόνους. Η επιλογή της σωστής δόσης είναι μια διαδικασία που ορίζεται, βήμα προς βήμα, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, σε συνεργασία με τον γιατρό.

Ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τις συμβατικές θεραπείες, χωρίς όμως να έχουν ανακουφιστεί από χρόνιους πόνους, μπορούν να απευθυνθούν στο Ιατρείο Πόνου του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, κλείνοντας ραντεβού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 14741. Κατά την επίσκεψη του ασθενή, εξετάζεται ο πλήρης ιατρικός του φάκελος, ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Το κόστος της θεραπείας επιβαρύνει αποκλειστικά τον ασθενή, αφού η προμήθεια τόσο του ατμοποιητή όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη

Το Αναισθησιολογικό Τμήμα, σε συνεργασία με το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με τίτλο «Κάνναβη & Επεμβατικές Τεχνικές στο Χρόνιο Πόνο – Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;», το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαρτίου 2024, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Στην εκδήλωση, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οι επαγγελματίες υγείας θα ενημερωθούν για τη σωστή χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης και άλλων θεραπευτικών τεχνικών για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, ενώ θα συμμετάσχουν και σε κλινικά σεμινάρια. Η εκδήλωση απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας που έχουν την δυνατότητα να συνταγογραφούν τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης (αναισθησιολόγους, νευρολόγους, παθολόγου

Η πρώτη αδειοδοτημένη μονάδα επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η πρώτη αδειοδοτημένη μονάδα επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης λειτουργεί ήδη στο Κιλκίς. Με βάση την ελληνική νομοθεσία, προς το παρόν, επιτρέπεται μόνο η εξαγωγή των προϊόντων της σε φαρμακοβιομηχανίες ή άλλες αδειοδοτημένες εταιρείες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος