Τα …μυστικά του βυθού της Σαντορίνης

Το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος των ΗΠΑ το «Joides Resolution» διενεργεί υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στον βυθό της Σαντορίνης, φέρνοντας στην επιφάνεια στοιχεία για την γεωλογική ιστορία του ηφαιστειακού συγκροτήματος.

Από τις 21 Δεκεμβρίου 2022 η ωκεανογραφική αποστολή του ερευνητικού σκάφους πραγματοποιεί έξι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθη που ουδέποτε έχουν ερευνηθεί.

Το σκάφος με 143 μέτρα μήκος  και πλάτος 21, διαθέτει ένα μοναδικό εξοπλισμό για να φέρει στην επιφάνεια το ίζημα κάτω από τον πυθμένα, σύμφωνα με την Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια γεωλογίας γεωπεριβάλλοντος του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο πυρήνας που ανεβαίνει από τον βυθό έχει 9 μέτρα μήκος. Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τις γεωλογικές διεργασίες που έλαβαν χώρα πριν από πέντε εκατ. χρόνια, στην περιοχή και να εξηγήσουν τι συνέβη με την μεγάλη έκρηξη πριν από 3.600 χρόνια, που σύμφωνα με ορισμένους φέρεται να κατέστρεψε μέσα σε μόλις δυο -τρία εικοσιτετράωρα τον Μινωϊκό πολιτισμό, την άνοιξη του 1.613 π.Χ..

Οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου και σε βάθος γύρω στα 900 – 1000 μέτρα. Κάθε μέτρο αντιστοιχεί σε μια χρονική περίοδο, έχει την δική του γεωλογική ηλικία, καθώς τα ιζήματα κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα παραμένουν αδιατάρακτα, αναφέρει η κ. Νομικού. Πόσο μεγάλη ήταν η επίδραση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων στην ηφαιστειακή δραστηριότητα

Στην αναζήτηση των μυστικών της γης, γεωλόγοι, παλαιοντολόγοι, γεωφυσικοί, ηφαιστειολόγοι, θα θέσουν πετρώματα εκατομμυρίων ετών κάτω από τα μικροσκόπια, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που είναι ζωτικής σημασίας για το σήμερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος