Τα μυστικά των μελισσών και η αμβροσία των θεών

Στο κτήριο βιοτεχνολογίας της Θεσσαλίας οι επιστήμονες μελετούν έναν διατροφικό δυναμίτη. Το μελισσόψωμο. Πρόκειται για ένα απολύτως βρώσιμο και πιο εύγεστο προϊόν από την αποθηκευμένη καθαρή γύρη. Ένα super-food, του οποίου η κατανάλωση το καθιστά τρόφιμο υψηλής προστιθέμενης αξίας. Άλλωστε, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα λεγόμενα σούπερ τρόφιμα, που έγιναν μόδα, δεν προσφέρουν κάτι σε πληθυσμούς που βρίσκονται μακριά από τον τόπο όπου παράγονται, και κάθε περιοχή του πλανήτη έχει εκείνα που είναι αναγκαία για τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της.

Ο Δημήτρης Μόσιαλος, καθηγητής βιοτεχνολογίας του  πανεπιστημίου εξηγεί πως το εργαστήριο μελετά την αντιμικροβιακή ιδιότητα του μελιού και της κυψέλης. Η γύρη που φτάνει στην κυψέλη από τις μέλισσες ζυμώνεται από τα πεπτικά υγρά και κάθε μπαλίτσα τοποθετείται σε μια κυψέλη. Αυτό το προϊόν περιέχει πολύ υψηλή πρωτεΐνη, με την οποία συντηρείται ολόκληρο το μελίσσι. Επιπλέον, η βιοποικιλότητα και τα ενδημικά φυτά της περιοχής, που αριθμούν σε περίπου 25,  δίνουν μοναδικές ιδιότητες στο μέλι της περιοχής. Πρόκειται για μια πολύ πλούσια μελισσοκομική χλωρίδα. Βασικός συντελεστής για την συγκεκριμένη παραγωγοί είναι οι μελισσοκόμοι, που στήριξαν αυτήν την πολύ σημαντική έρευνα. Η μέλισσα παράγει ένα άριστο προϊόν, που  λόγο  της  σύστασης  του θεωρείται  περισσότερο  ασφαλές  σε  σχέση  με  άλλα  τρόφιμα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και το μέλι σε επιθέματα, όπως δείχνει μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, τονίζει ο κ. Μόσιαλος. Η έρευνα έδωσε ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού της περιοχής του Ολύμπου. Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι όταν μιλούσαν για την αμβροσία των θεών.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος