Τα κρυπτονομίσματα, το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και η τέχνη

Array

Με τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά έργα τέχνης που δημιουργούν νέα δεδομένα στην τέχνη αλλά και την έννοια της ιδιοκτησίας ασχολήθηκε σήμερα το Ο3 της ΕΡΤ3. Πώς λειτουργούν και πώς χρησιμοποιούνται τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία blockchain σε σχέση με τα ψηφιακά έργα τέχνης, τι είναι τα Non Fungible Tokens (NFT’s), ποιες ανάγκες εξυπηρετούν, ήρθαν για να μείνουν ή πρόκειται για μια μόδα της πανδημίας;

Ένα ενδεικτικό στοιχείο πάντως είναι πως για την απόκτηση NFT’s τα οποία θα μεταφράζαμε στα ελληνικά ως συλλεκτικά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ξοδεύτηκαν μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2021 δύο δις. δολάρια! Το ποσό είναι αστρονομικό και οι ειδικοί χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα παραδέχονται ότι η πανδημία του κορονοϊού λειτούργησε καταλυτικά επιταχύνοντας τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα. Στο Λονδίνο ήδη λειτουργεί υβριδική γκαλερί στην οποία πωλούνται έργα τέχνης με την παραδοσιακή μορφή αλλά οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν και να διαθέσουν και να πιστοποιήσουν και τα ψηφιακά έργα τέχνης τους.

Αναζητώντας τις απαντήσεις που βρίσκονται πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα το Ο3 αξιοποίησε τις γνώσεις και την εμπειρία του καλλιτέχνη Γρηγόρη Μιχαηλίδη ο οποίος ήδη δραστηριοποιείται στην ψηφιακή διάθεση έργων του. Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι υπάρχουσες πλατφόρμες μέσω των οποίων μπορεί να πουλήσει τα έργα του ένας καλλιτέχνης είναι εύχρηστες και τόνισε ότι η νέα αυτή μορφή εξελίσσει την τέχνη γιατί δεν χρειάζονται πλέον οι ενδιάμεσοι όπως οι γκαλερί για να επικοινωνήσει ο καλλιτέχνης με το κοινό του. Επίσης είπε ότι επειδή το μέσο προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα ο ίδιος σκέφτεται πιο πολύ τα ψηφιακά του έργα ενώ όλη αυτή η διαδικασία του δίνει έμπνευση και τη βλέπει ως ευκαιρία. Αναφερόμενος τέλος στους προβληματισμούς που ήδη διατυπώνονται για το υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των bitcoins εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η τεχνολογία θα επιλύσει και αυτό το πρόβλημα.

Πάντως η αλήθεια είναι ότι οι μέχρι τώρα μετρήσεις επιμένουν ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόβλημα και πως αν το bitcoin ήταν χώρα θα ανήκε στις 30 πιο ενεργοβόρες! Δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι ο Έλον Μασκ ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla δήλωσε ότι δεν δέχεται πληρωμές σε bitcoin για περιβαλλοντικούς λόγους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος