Τα κρητικά προϊόντα ανθεκτικά απέναντι στον κορονοϊό

Κάποια προϊόντα από την Κρήτη αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά από τον κορονοϊό. Στην κορυφή πέραν πάσης αμφιβολίας βρίσκεται το λάδι, που παρουσίασε αύξηση εξαγωγών το 2020, η οποία αγγίζει σχεδόν το 20%, φτάνοντας τα 109,3 εκ. ευρώ έναντι του 2019. Αυτό δίνει ελπίδα για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, την γεωργία, ενώ ο τριτογενής των υπηρεσιών φιλοξενίας κινείται ανάλογα με τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας. Έπειτα από τέσσερα χρόνια πτώσης των εξαγωγών, μια αύξηση που ξεπερνάει το 13%, μεταφράζεται σε εισροή χρήματος και η αύξηση ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ για το 2020.

Κατά τους πρώτους 9 μήνες του περασμένου χρόνου σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 10%, επεσήμανε ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και τόνισε την ανάγκη επένδυσης στην εξωστρέφεια και καλύτερης ενημέρωσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Είδαμε φως αισιοδοξίας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαμπόκης, εξηγώντας ότι όλες οι περιφέρειες σημειώνουν σημαντική αύξηση στις εξαγωγές. Αναγκαστικά και μέσω του διαδικτύου, εκτελούνται σχεδόν στο σύνολό τους οι συναλλαγές και οι εκθέσεις των προϊόντων.

Μεταξύ των χωρών όπου εξάγονται τα Κρητικά προϊόντα, πρώτη έρχεται η Γερμανία, με ποσοστό 21%, ακολουθεί η Ιταλία με 16%, η Γαλλία με 6,6%, η Ολλανδία με 6,1% και η Πολωνία, με 4,5%. Κάτω του 4% είναι οι εξαγωγές προς ΗΠΑ, Αυστρία, Ην. Βασίλειο, Ρουμανία και Ισπανία. Επίσης, ο κλάδος των χημικών και πλαστικών έρχεται δεύτερος, με 29,1% στο σύνολο των εξαγωγών και αύξηση της τάξεως του 8,4%, με επιχειρήσεις που αποτελούν πρότυπα στον τομέα τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος