Δημόσιο κίνδυνο αποτελούν τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα κτήρια με σπασμένα τζάμια, διαλυμένες στέγες, κατεστραμμένα παντζούρια και πόρτες που συναντούν καθημερινά οι πεζοί στη Θεσσαλονίκη. Στη λίστα με τα ετοιμόρροπα υπάρχουν, ωστόσο, και πολλά εμβληματικά κτήρια της πόλης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολεοδομίας, το 2024 χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα 150 κτήρια και τρία χρήζουν κατεδάφισης.
Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις για τις οποίες ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει απευθυνθεί στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πιέσει τους ιδιοκτήτες να τα συντηρήσουν.
Σύμφωνα με την κα Δήμητρα Αγκαθίδου, Αντιδήμαρχο Αστικής Ανάπτυξης & Πολεοδομίας, συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 10.000 ετοιμόρροπα κτήρια, ενώ γίνεται προσπάθεια ακριβούς καταμέτρησης και αξιοποίησής τους.
Όπως ανέφερε ο κ. Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων & βιώσιμης κινητικότητας, ” σήμερα αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των αποθεμάτων μνήμης που διαθέτει η πόλη μας, ώστε να διαφυλαχθεί η αίγλη του παρελθόντος και να μην υποκύψουν τα κτήρια αυτά στη φθορά του χρόνου.”
Σε ό,τι αφορά το κτήριο της Αλυσίδας, οι παλιότεροι το θυμούνται ως κλαμπ ή ως μπουζουκτσίδικο, ενώ οι νεότεροι λένε ότι είναι χρόνια παρατημένο, χωρίς καμία χρήση, εγκυμονώντας κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ επιρρίπτουν τις ευθύνες στον δήμο, καθώς δεν γνωρίζουν ότι ανήκει σε ιδιώτες.
Σχετικά με την ΥΦΑΝΕΤ, ένα διατηρητέο συγκρότημα που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, που, όπως είπε ο κ. Νικηφορίδης είχε ξεχαστεί στο χρονοντούλαπο και που κάποτε είχε συζητηθεί να μεταφερθεί εκεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τώρα μάλλον “ξεπαγώνει”, με προοπτική υλοποίησης μέσα στην επόμενη πενταετία, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Κάτω Τούμπας.
Στη Δελφών, δεσπόζει παραδομένο στη φθορά το κτήριο της Παρασκευοπούλου, με την μακρά ιστορία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος