Τα έργα του Πολύγνωτου Βαγή στο ομώνυμο μουσείο της Θάσου

Μόλις 12 χλμ. από τον Λιμένα της Θάσου η Ποταμιά, πατρίδα του μεγάλου γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή, φιλοξενεί το ομώνυμο μουσείο, όπου φιλοξενούνται 98 έργα  γλυπτικής και 15 ζωγραφικοί πίνακες. Ο καλλιτέχνης σπούδασε στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης όπου είχε και το εργαστήριο του.

Την ξενάγηση των τηλεθεατών της ΕΡΤ3 στα εκθέματα, που στεγάζονται σε ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα, ανέλαβε ο Γιώργος Κουτσομάλης, υπεύθυνος του μουσείου. Τα γλυπτά του Βαγή διακρίνονται ως προς την θεματολογία τους σε δυο  περιόδους. Στην πρώτη, είναι έργα ρεαλιστικά, εμπνευσμένα από την ιστορία, την μυθολογία, την Βίβλο καθώς και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Δημιουργεί ανθρώπινες μορφές, συμβολικά συμπλέγματα και ζώα που ξεχωρίζουν για την αρμονία τους. Στην  δεύτερη περίοδο κυριαρχεί η αφαιρετικότητα. Οι νέες συνθέσεις του εκπέμπουν το αρχέγονο πνεύμα, και παράλληλα αντανακλούν πρωτόγονες τεχνοτροπίες και στοιχεία από την ελληνική αρχαϊκή τέχνη. Τα υλικά που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης εκπροσωπούν το πνεύμα της εποχή του, γύψος, χαλκός, ξύλο, γρανίτης και μάρμαρο. Σε αυτά σμιλεύονται, χυτεύονται, λαξεύονται, κυρίως πρόσωπα, ζωικές μορφές και συνθέσεις όπως το φεγγάρι και ο κόσμος. Ήταν η εποχή των εξερευνήσεων του σύμπαντος, τότε που ο άνθρωπος πραγματοποιούσε τα πρώτα του βήματα έξω από το γήινο περιβάλλον.

Παρ’ ότι ο Βαγής πέθανε στην Νέα Υόρκη το 1965, κηδεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ποταμιά και κληροδότησε όλα του τα έργα στην Ελλάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος