Τα αποκριάτικα τραγούδια της Κοζάνης

Η κοζανίτικη αποκριά χαρακτηρίζεται από τους φανούς, το καλό φαγητό και ποτό, αλλά και από τα τραγούδια. Παραδοσιακά αποκριάτικα, και σκωπτικά τραγούδια!

Η κ.Φανή Στάκα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και λαογράφος, μιλά στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, για την ιδιαιτερότητα αυτών των τραγουδιών.

«Στην Κοζάνη ξεκινά από αύριο ένα δωδεκαήμερο πανζουρλισμού, όπου κυριαρχούν τα παραδοσιακά τραγούδια με τους φανούς. Τα τραγούδια αυτά ήρθαν από πολύ παλιά και αποτελούν το πιο ζωντανό κομμάτι και το πιο σημαντικό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γιατί ουσιαστικά χρονολογούνται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Παρά το ότι η πόλη άλλαξε κρατά τις αγροτικές της καταβολές, με τα τραγούδια και τους φανούς. Για μας αυτό είναι σημαντικό γιατί ουσιαστικά αυτά τα τραγούδια, όπως και το έθιμο των φανών πέφτουν σε χειμερία νάρκη όλο το χρόνο και ξαφνικά «ζωντανεύουν», όπως λέει.

Σήμερα (6/03, 18.00) στην Κοβεντάρειο Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης πραγματοποιείται και σχετική εκδήλωση με τίτλο «Η μακρά παράδοση της Κοζάνης στο δημοτικό τραγούδι: Ένα μουσικό οδοιπορικό από τον Ακριτικό Κύκλο στα τραγούδια των Φανών»

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος