Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που μετράει χιλιάδες αδέσποτα ζώα, τόσο λόγω του ανεξέλεγκτου ζευγαρώματος όσο και λόγω της παραμέλησης και της εγκατάλειψης του οικόσιτου ζώου για προσωπικούς λόγους. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 3,000,000 αδέσποτα ζώα, γάτες και σκύλοι.
Τα προβλήματα από τα αδέσποτα ζώα είναι πολλά. Η παρουσία τους και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των ζώων θα έπρεπε να απασχολεί την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το επίπεδο των φιλοζωικών οργανώσεων. Οι Δήμοι είναι φυσικά υπεύθυνοι για να στειρώσουν και να φροντίσουν αυτά τα ζώα, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν γίνεται παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 46, που τροποποιεί ορισμένα άρθρα του Ν.4039/2012, ο οποίος αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, ορίζεται ότι οι φιλόζωοι μπορούν να παρέχουν νερό και τροφή στα αδέσποτα, με την μεγαλύτερη ευθύνη να την έχει ο ίδιος ο δήμος παρέχοντας ταΐστρες και τροφή σε συγκεκριμένα σημεία στα πεζοδρόμια. Δεν απαγορεύεται λοιπόν η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.
Υιοθετούμε και δεν αγοράζουμε. Βλέπουμε δυστυχώς πολύ κόσμο να αγοράζει ζώα και τώρα τελευταία πιστεύοντας ότι θα είναι πιο υγιή, πιο καλά σε χαρακτήρα, πιο όμορφα από τα αδέσποτα ζώα που ψάχνουν σπίτι ή νομίζουμε ότι ένα ζώο μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους δεν είναι κατάλληλο για διαμέρισμα Αυτό είναι ένας μύθος.
Αν δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε, φιλοξενούμε ένα αδέσποτο ζώο υποστηρίζοντας την τοπική φιλοζωική οργάνωση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος