Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις ελεύθερες παραλίες σε Κέρκυρα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Καβάλα

Οι έλεγχοι για τις παράνομες καταλήψεις αιγιαλού συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 16 συλλήψεις επιχειρηματιών και υπευθύνων σε Κυκλάδες και Ιόνια νησιά, που είχαν τοποθετήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες χωρίς άδεια.

Στην Κέρκυρα, οι έλεγχοι ήταν χθες αιφνιδιαστικοί σε δύο δημοφιλείς παραλίες, αυτές της Γλυφάδας και της Κοντογυαλού στα δυτικά του νησιού. Έγιναν έλεγχοι σε δέκα επιχειρήσεις από μεικτό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Απ΄ τις δέκα επιχειρήσεις, οι πέντε βρέθηκαν να παραβιάζουν τη νομοθεσία σε σχέση με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες και μάλιστα οι τέσσερις φέρονται να μην είχαν καν άδεια.

Στην Περαία Θεσσαλονίκης, με μία πρώτη ματιά φαίνεται να τηρείται η ισορροπία μεταξύ των ελεύθερων τμημάτων της παραλίας και αυτών, που καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο χώρος, που καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% της παραλίας, δηλαδή το ½ πρέπει να παραμένει ελεύθερο και προσβάσιμο στους πολίτες, κάτι, που συμβαίνει στην Περαία αλλά όχι στη Χαλκιδική. Εκεί, το κίνημα των πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες έχει εξαπλωθεί. Την Κυριακή υπήρξε η πρώτη διαμαρτυρία στη Νικήτη ενώ αύριο θα γίνει νέα διαμαρτυρία 11:00 στη στάση λεωφορείων μεταξύ Όρμου Παναγιάς και Λαγονησιού. Ήδη έχει γίνει ένας έλεγχος στην περιοχή των Νέων Μουδανιών.

Στην Καβάλα, στη Νέα Ηρακλείτσα οι επιχειρήσεις σε γενικές γραμμές τηρούν τις αποστάσεις ενώ ο δήμος Παγγαίου έχει βγάλει τις πακτωμένες ομπρέλες, που υπήρχαν σε περιοχές από κατοίκους, που ήθελαν να έχουν καθημερινά τη θέση τους στην παραλία, κάτι, που φυσικά είναι παράνομο. Στον νομό Καβάλας υπάρχει και η Θάσος, όπου αναπτύσσεται πλέον το κίνημα ελεύθερων παραλιών με μία πρώτη δράση αύριο στην παραλία των Μαριών.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης, Αλεξία Καλαϊτζή, Ρένα Πανταζόγλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος