Συνέδριο Economist στη ΔΕΘ: Ανέτοιμοι για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Συνέδριο για τη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Economist σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη.

Καύσωνες, φωτιές, κατακλυσμιαίες φωτιές, πλημμύρες. Είναι αποτέλεσμα κλιματικής κρίσης; Κι αν ναι, πόσο ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα αυτά.

«Σε αυτή την καταστροφή στη Θεσσαλία, πόσο έφταιξε το ακραίο φαινόμενο και πόσο έφταιξε μία ευάλωτη κατάσταση πάνω στο έδαφος, πού ήταν τα σπίτια χωροθετημένα, πόσο γνώριζαν οι άνθρωποι πώς να αντιδράσουν, πόσο ευάλωτες ήταν οι υποδομές μας, οι αγροτικές δραστηριότητες», διερωτάται η Καλλιόπη Σαπουντζάκη, κοσμήτορας σχολής Περιβάλλοντος Γεωγραφίας Εφαρμογών Οικονομικών Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

«Τα παλαιότερα χρόνια, όταν είχαμε δυνατή δασική υπηρεσία, τη δεκαετία του ‘50 και του ’60, η δημιουργία των μικρών φραγμάτων, τα οποία σταματούσαν τα χώματα και τα νερά στα ψηλά ήταν πολύ αποτελεσματικά για πολλά χρόνια», τονίζει ο Ιωάννης Γήτας, καθηγητής Δασολογίας Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ.

Φυσικά φαινόμενα εκδηλώνονταν πάντα, άλλοτε με μικρότερη κι άλλοτε με μεγαλύτερη ένταση. Ο βαθμός ετοιμότητας των κοινωνιών, όμως, είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπισή τους.

«Η φύση δεν εκδικείται τους ανθρώπους. Είναι η δική μας ανετοιμότητα και ανεπάρκεια, που έχει αυτά τα αποτελέσματα. Αυτό είναι θεμελιώδες στην αντιμετώπιση των καταστροφών», αναφέρει από την πλευρά του ο Αναστάσιος Γερασιμάτος, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών.

Οι επιστήμονες κάλεσαν πολιτεία, φορείς και πολίτες να αξιοποιήσουν τα εργαλεία, που δίνει η επιστήμη για να μειωθούν οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος