Ένα υβριδικό συνέδριο με τίτλο «Συμπερίληψη στο Μουσείο και στην Τέχνη», πραγματοποιείται σήμερα στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και έχει ως βασική του επιδίωξη την ενίσχυση της έννοιας της συμπερίληψης στον χώρο του πολιτισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται:
-στην επαφή των ατόμων με αναπηρία με χώρους πολιτισμού και τεχνών
-στις δυνατότητες της τεχνολογίας για άτομα με αναπηρία
-στην καλλιέργεια της κοινωνικής τους ταυτότητας και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία
-στη στήριξη των γονέων και των οικογενειών καθώς και στην ευαισθητοποίηση των φορέων πολιτισμού, Ιστορίας και Τέχνης, σχετικά με τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής. Η σημερινή διοργάνωση συνδέεται με την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου,
Η Χριστίνα Συριοπούλου-Δελλή, αναπληρώτρια. καθηγήτρια τμήματος εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής του πανεπιστημίου Μακεδονίας μίλησε στην εκπομπή «Μέρα με χρώμα» της ΕΡΤ3 για τη σημερινή διοργάνωση.
«Είναι ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο θέμα, συνδυάζει πολλά καινούρια δεδομένα που φέρνει η τεχνολογία, καινούριες αντιλήψεις για τον άνθρωπο, μέσα στο χώρο του μουσείου που γίνεται το κέντρο της διαδικασίας. Θέλουμε η συμπερίληψη να μην είναι μόνο στα χαρτιά. Θέλουμε τα άτομα με διαφορετικές ικανότητες και ίσως κάποιες δυσκολίες να απολαμβάνουν όλοι το πολιτιστικό αγαθό και να προάγονται ψυχικά και γνωστικά. Συμπερίληψη στους χώρους και ενταξιακή πολιτική για τους ανθρώπους με νευροποικιλότητα.
Βλέπουμε σε χώρες παντού ότι τα μουσεία ανοίγουν, αλλάζουν νοοτροπία, δίνουν πρόσβαση σε ανθρώπους με διαφορετικές ικανότητες και ανάγκες τόσο να είναι επισκέπτες και να υπάρχει πρόσβαση γι’ αυτούς όσο και να τους δώσουν το δικαίωμα να παρουσιάσουν τα δικά τους έργα τέχνης. Η τέχνη γίνεται ένας διάλογος μια ανταλλαγή πληροφορίας. Τα εκθέματα δεν είναι πια σε απόσταση, το πολιτιστικό αγαθό επικοινωνεί με τον άνθρωπο. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ με την εικονική περιήγηση, μέσα από τις εφαρμογές στα κινητά, μέσα από τις δομημένες διαδικασίες και εκδηλώσεις. Προγραμματίζονται εκθέσεις. Το μήνυμα είναι η αποδοχή των ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε χώρους πολιτισμού, που γι’ αυτούς αποτελούν και χώρο εκπαίδευσης, έκφρασης και ψυχαγωγίας».
Ο κ.Χατζηγιανάκογλου παρουσίασε και ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο, ένα παιχνίδι συναισθημάτων, μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που αφορά παιδιά προσχολικής ηλικίας στο φάσμα του αυτισμού. Κάτι που ενίσχυσαν και με ένα ρομπότ-πάντα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος