Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι πολίτες για τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, την εύθραυστη εκεχειρία και την επόμενη μέρα στην περιοχή. Αρκετοί εκφράζουν φόβους ότι ο πόλεμος μπορεί να φτάσει μέχρι τη δική μας πόρτα και άλλους να βλέπουν πολύ απομακρυσμένο το ενδεχόμενο μίας πυρηνικής σύγκρουσης, καθώς κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν, δεν συμφέρει σε καμία πλευρά.
Την ίδια ώρα, απασχολούν και οι τυχόν επιπτώσεις στη ελληνική οικονομία αλλά και το πώς μπορεί η όλη κατάσταση στη Μέση Ανατολή να επηρεάσει την ενέργεια, τις ελληνικές εξαγωγές, το εμπόριο, τις τιμές, τις επενδύσεις και τον τουρισμό.
“Βλέποντας τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, οι εξαγωγές δεν έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο αυτόν του Ιράν με το Ισραήλ. Ούτε οι εξαγωγές μας προς το Ισραήλ, οι οποίες είναι περίπου 1.000.000 ευρώ. Οι εξαγωγές μας προς το Ιράν είναι 20 εκατομμύρια ευρώ, άρα δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου ,και να επηρεαστούν, είναι ασήμαντες για την ελληνική οικονομία. Όσον αφορά τα θέματα των μεταφορών με τα πλοία, είχαμε δει μία άνοδο των τιμών στα κοντέινερς, επειδή έπρεπε να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, λόγω των επιθέσεων των Χούθι. Υπάρχει ύφεση όσον αφορά τις μεταφορές και έτσι είδαμε να υπάρχει μείωση των ναύλων, όσον αφορά τη μεταφορά των εμπορευμάτων”, τόνισε ο κ. Σίμος Διαμαντίδης, Πρόεδρος Σ.Ε.Β.Ε.
Σε ό,τι αφορά το αν η κρίση επηρέασε τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Θέμης Κιουρτζής, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, ανέφερε: “Θα σας έλεγα ότι με το πρώτο μπαμ οι τιμές ανέβηκαν στα διυλιστήρια, όχι στα πρατήρια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αμόλυβδη αυξήθηκε 6 λεπτά στα διυλιστήρια, 4 λεπτά στα πρατήρια. Στο δε πετρέλαιο κίνησης έχουμε 14,5 λεπτά αύξηση στα διυλιστήρια και 9 στα πρατήρια. Άρα υπολείπεται η αύξηση αυτή παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Γιατί και το φοβικό σύνδρομο, αυτό που έχει περάσει στους καταναλωτές, δεν είναι καλό.”
Για το αν θα τηρηθεί η εκεχειρία ο κ. Μπασάρ Μούσσα, Διδάκτωρ Οικονομικών του Α.Π.Θ.- Αραβολόγος, επισήμανε : ” Σαν χώρα θεωρώ ότι έχουμε μία απόλυτη ευδαιμονία της αβεβαιότητας για την κατάσταση αυτή, γιατί πράγματι θεωρώ ότι δεν θα κρατήσει και αν κρατήσει θα κρατήσει για λίγο. Σίγουρα πάντως ο πόλεμος δεν έληξε ακόμα.”
Ένας ακόμη κλάδος ο οποίος δοκιμάζεται είναι ο τουριστικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Χαλκιδική είναι ένας κορυφαίος καλοκαιρινός προορισμός για Ισραηλινούς τουρίστες, οι οποίοι όχι μόνο επισκέπτονται τον νομό για διακοπές αλλά αγοράζουν και κατοικίες ή ασχολούνται ακόμη και με το real estate.
Όπως σχολίασε ο κ. Βασίλης Γεωργιάδης, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, “η κρίση αυτή ήρθε σε μία δύσκολη χρονικά στιγμή γιατί είμαστε ουσιαστικά μέσα στη σεζόν. Ο Μάιος περιμέναμε ότι θα πήγαινε πολύ καλύτερα και, λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν πήγε αλλά και λόγω της ακρίβειας. Βλέπουμε ότι πάρα πολλοί περιμένουν την τελευταία στιγμή για να κλείσουν διακοπές. Άρα καταλαβαίνετε ότι όταν έχουμε τέτοια παγκόσμια γεγονότα, πρωτόγνωρα θα έλεγα, με πόλεμο στα βόρεια της χώρας, με πόλεμο στα νότια της χώρας και όλο αυτό το παζλ των εξελίξεων παγκοσμίως, δεν σηματοδοτεί σίγουρα καλά πράγματα. Αυτή τη στιγμή όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αλίμονο αν δεν πάμε καλά και μετά. Από κει και πέρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Στη Βόρειο Ελλάδα περιμένουμε να πάει πιο πίσω η σεζόν μήπως και μπορέσουμε να καλύψουμε κάτι από τη ζημία του Μαΐου.”
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Κουφίδη, πρόεδρο Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, “οι διανυχτερεύσεις στα πεντάστερα ξενοδοχεία είναι σε πολύ καλό βαθμό, ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι ίδια στις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επιπλέον, δεν υπάρχει η κατανάλωση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως λόγω της ακρίβειας και όταν κάποιος δεν είναι καλά οικονομικά και υπάρχει και ένα τέτοιο αβέβαιο περιβάλλον, είναι ακόμα πιο συγκρατημένος στο να μπει στη διαδικασία να καταναλώσει.”
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος