Στρεπτόκοκκος: Πόσο επικίνδυνο είναι το βακτήριο- Συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Η είδηση του θανάτου ενός 5χρονου κοριτσιού από σηψαιμική καταπληξία που προκλήθηκε από στρεπτόκοκκο, έχει προκαλέσει θλίψη.

Το περιστατικό φέρνει στο προσκήνιο τη σοβαρότητα της νόσου, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία. Η χειρουργός- ωτορινολαρυγγολόγος, Μαρία Ασκητή, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 για τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέχουν όλοι οι γονείς.

«Είναι δύσκολο να καταλήξει κάποιος από στρεπτόκοκκο, Είναι σπάνια περίπτωση της τοξικής καταπληξίας. Μάλλον πρόκειται για μολυσματικό κηρίο που έπαθε το παιδί που είναι δερματική νόσος από στρεπτόκοκκο, άρα ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο και νόσησε και πρέπει οι γονείς να έχουν κάποια πράγματα στο νου τους, να προσέχουν και τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Για το αν μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές,
«Αν περάσει το μικρόβιο στο αίμα κι έχουμε σηψαιμία, μπορεί και να χτυπήσει και σαν πνευμονία, μηνιγγίτιδα, να πιάσει τα νεφρά και να κάνει πτώση όλων των οργάνων του σώματος στην ουσία, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ ραγδαία εξέλιξη. Εφόσον εξεταστεί το παιδί από κατάλληλο γιατρό παιδίατρο -που υπάρχουν αρκετοί στην Ελλάδα- και υπάρχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας, γίνει και strep τεστ ή και καλλιέργεια του φαρυγγικού επιχρίσματος και επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικός στρεπτόκοκκος ή να παρθεί και δείγμα από την περιοχή του δέρματος, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση και βγει θετικό.
Πρέπει να καλυφθεί το παιδί με αντιβίωση, υπάρχουν καμπανάκια που μπορούν να μας κινητοποιήσουν», ενώ για συμπτώματα που θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς, ανέφερε:
«Πυρετός, εξάνθημα, κοιλιακό άλγος, έντονες μυαλγίες, δηλαδή να πονάει σε διάφορα σημεία του σώματος, πονοκέφαλος και η γενική κατάσταση του παιδιού. Όταν δούμε ότι το παιδί είναι «βυθισμένο», δεν αντιδρά πολύ. Είναι ήδη σε αντιβίωση και δεν ανταποκρίνεται, ο πυρετός και δεν υποχωρεί στο τρίτο-τέταρτο 24ωρο. Πρέπει να ζητήσουν οι γονείς άμεσα βοήθεια».


Αναφορικά με τη μετάδοσή του στρεπτόκοκκου, ανέφερε: «Η μετάδοση γίνεται άμεσα, με το σάλιο, δηλαδή ή με φιλί ή αν χρησιμοποιούν κοινά σκεύη ή αν υπάρχει ανοιχτή πληγή στο δέρμα, μπορεί να ακουμπήσουν και να μολυνθούν. Αυτός είναι ο τρόπος. Η προφύλαξη είναι, επειδή στους παιδικούς σταθμούς συγχρωτίζονται τα παιδάκια, είναι πιο εύκολη η μετάδοση και γι’ αυτό απουσιάζουν και πολλά παιδιά, τα γενικά μέτρα.
Όσο μπορούμε δηλαδή αν το παιδί μας είναι άρρωστο, να μην το πάμε στο σχολείο, να το κρατήσουμε στο σπίτι, να μην έρθει σε επαφή»,
ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Ασκητή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος