ertnews.gr

Στο Ζαγόρι το Διεθνές Κέντρο ηπειρώτικης μουσικής από τον Κρίστοφερ Κίνγκ 

30/06 13:42

Μέσα σε ένα περιβάλλον φυσικής δροσιάς ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ3 Σωτήρης Αργύρης  μεταφέρει από την Βίτσα την είδηση της δημιουργίας ενός Διεθνούς Κέντρου ηπειρώτικης μουσικής στο Ζαγόρι, με πρωτοβουλία του μουσικολόγου Κρίστοφερ Κίνγκ.

«Ο Κρίστοφερ Κίνγκ  είναι ένας διακεκριμένος μουσικολόγος που ανακάλυψε τις ηχογραφήσεις της ηπειρώτικης μουσική προ 10ετίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άκουσε παλιές ηχογραφήσεις, που έγιναν το διάστημα 1914 -1958», αναφέρει ο  Στέφανος Καραπέτσης εκπρόσωπος του Κίνγκ. «Ερχόμενος στην περιοχή διαπίστωσε ότι αυτή η μουσική συνεχίζει να παίζεται σήμερα και είναι ενσωματωμένη στον τρόπο ζωής, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας των ανθρώπων.  Κάτι που εν απαντάται αλλού».

Το Ηπειρώτικο Μοιρολόι είναι η παλαιότερη και μακροβιότερη μορφή δημοτικής μουσικής  στην Ευρώπη. Ο Κρίστοφερ Κίνγκ  προσπάθησε και παλαιότερα να δημιουργήσει ένα κέντρο καταγραφής και ψηφιοποίησης της ηπειρώτικης μουσικής, προκειμένου να είναι προσβάσιμος σε όλους, ένας μοναδικός μουσικός πλούτος.

Ο Κρίστοφερ Κίνγκ  διαθέτει περίπου 2.500 δίσκους που θα τους φέρει από την Αμερική, ενώ έγινε έκκληση προς τους συλλόγους να καταθέσουν ότι είδους μουσικά αρχεία διαθέτουν, προκειμένου να διατηρηθούν στο διηνεκές. Πρόκειται για την άυλη μουσική κληρονομιά, που συνιστά ανεκτίμητο πολιτισμικό κεφάλαιο για την περιοχή και την χώρα.

Στους φιλόδοξους στόχους του κ. Κίνγκ περιλαμβάνεται η συλλογή και φύλαξη  βιβλίων, χειρογράφων και παραδοσιακών οργάνων, καθώς και η δημιουργία ενός εργαστηρίου  συντήρησης και ψηφιοποίησης του υλικού.

Όπως είπε ο κ. Καραπέτσης, ο εθνομουσικολόγος και συγγραφέας Κρίστοφερ Κινγκ,  το 2018 έγραψε ένα βιβλίο για την παραδοσιακή δημοτική μουσική. Το “Lament from Epirus”, δηλαδή το “Ηπειρώτικο Μοιρολόι”, μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε και στα ελληνικά. Το βιβλίο και η εργώδης προσπάθειά του Κίνγκ προσελκύουν την προσοχή του διεθνούς ακροατηρίου για το ηπειρώτικο μοιρολόι, τα τραγούδια, τους χορούς της περιοχής και τις πολιτισμικές παραδόσεις στην Ήπειρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version