“Το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών αποτελεί μετεξέλιξη της Πινακοθήκης Οινουσσών, η οποία ιδρύθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό να φιλοξενήσει έργα του λαϊκού πλοιογράφου Αριστείδη Γλύκα που απεικόνιζαν οινουσσιακά ιστιοφόρα. Τη δεκαετία του 1960, η Πινακοθήκη μεταφέρθηκε στο κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο”, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Δώρα Μαγγανά, επιμελήτρια του Ναυτικού Μουσείου Οινουσσών.
“Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο χώρος επεκτάθηκε και ανακατασκευάστηκε με σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Το Μουσείο, εμπλουτισμένο με νέες συλλογές και λειτουργώντας πλέον ως κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, άνοιξε τις πύλες του το 1991”, πρόσθεσε.
“Ο Αντώνης Σπ. Λαιμός, ο πρόωρα χαμένος δήμαρχος Οινουσσών, είχε οραματιστεί την ανακαίνιση και επέκταση του μουσείου με παράλληλο εμπλουτισμό του με νέες συλλογές. Το όραμα αυτό ανέλαβε να υλοποιήσει ο αδελφός του Νικόλαος Λαιμός, ο οποίος πρόσφερε στην Αιγνούσα ένα σύγχρονο, μοντέρνο και ενδιαφέρον μουσείο, του οποίου οι συλλογές προκαλούν θαυμασμό στους επισκέπτες. Στο αρχικό υλικό του Ναυτικού Μουσείου έχουν προστεθεί νεότερα μοντέλα πλοίων, καθώς και η περίφημη συλλογή του Αντώνη Λαιμού από μοντέλα πλοίων φτιαγμένα από γάλλους αιχμαλώτους των Άγγλων μετά τους πολέμους της περιόδου 1793 – 1815”, επισήμανε η κα Μαγγανά.
“Στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών παρουσιάζεται η πλούσια ναυτική κληρονομιά του νησιού – από τα ιστιοφόρα του 19ου αιώνα στα ατμόπλοια του 20ού αιώνα, μέχρι και τα σύγχρονα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, πετρελαίου και εμπορευματοκιβωτίων. Στο Μουσείο υλοποιούνται, επίσης, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εκδηλώσεις σχετικές με τη ναυτική παράδοση, την τέχνη και το περιβάλλον”, κατέληξε.
Ρεπορτάζ Θ. Πυλιώτης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος