Στις Σέρρες το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφύγρανσης μηδικής

Πολλαπλά είναι τα οφέλη από την καλλιέργεια του τριφυλλιού στον νομό Σερρών. Μια νέα επένδυση, για την αφύγρανση της συγκομισμένης μηδικής, με ενεργειακό και φιλο-περιβαλλοντικό προσανατολισμό συμβάλλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και προσδίδει προστιθέμενη αξία στο αγροτικό εισόδημα.

Το τριφύλλι καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων στην περιοχή των Σερρών, αναφέρει ο Γιάννης Μυλωνάκης Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που επένδυσε στην αφύγρανση του τριφυλλιού. Η θερμική ενέργεια που απαιτείται για την αφύγρανση της μηδικής προέρχεται από την τηλεθέρμανση Σερρών, σε μορφή ζεστού νερού. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και προστατεύεται το περιβάλλον. Η επένδυση ήρθε να καλύψει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της κτηνοτροφίας, καθώς οι ασχολούμενοι στον κλάδο αγοράζουν πανάκριβες ζωοτροφές από το εξωτερικό.

Χρησιμοποιείται ζεστό νερό, προκειμένου το φυτό να κρατήσει τις ιδιότητες του και να έχει υψηλή διατροφική αξία, τονίζει ο κ. Μυλωνάκης. «Πρόκειται για μια επένδυση απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον, αφού δεν υπάρχουν αέρια ή στερεά απόβλητα παρά μόνο ατμός από την αφυδάτωση της μηδικής. Είναι ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση στην Μέση Ανατολή, αλλά στόχος μας είναι να χρησιμοποιηθεί από τους Έλληνες κτηνοτρόφους».

Η επένδυση χρειάστηκε περίπου 18 μήνες για να ολοκληρωθεί. Η προοπτική καλλιέργειας στα 170.000 στρέμματα του κάμπου των Σερρών εξασφαλίζει σταθερό εισόδημα στους αγρότες, μέσω της λεγόμενης συμβολαιακής γεωργίας, με την οποία η εταιρεία δεσμεύεται να απορροφήσει την παραγωγή του κάθε αγρότη, καταβάλλοντας άμεσα το συμφωνηθέν ποσό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος