Στη Θεσσαλονίκη το Ενεργειακό φόρουμ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης- Τσούνης: «Κιβωτός σταθερότητας η Ελλάδα»

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται το 7ο Southeast Europe Energy Forum που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.

Η ενεργειακή ασφάλεια είναι το ζήτημα που αναλύει το 7ο ενεργειακό φόρουμ, καθώς υπάρχουν και οι εξελίξεις στην περιοχή της Γάζας, που καθιστούν ακόμη πιο επίκαιρο, αυτό το ζήτημα.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης μίλησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, διασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας. Είναι απαραίτητη η ενεργειακή ασφάλεια για την πράσινη μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση, καθώς η κλιματική κρίση είναι εδώ». Παράλληλα αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Ελλάδας όσον αφορά την πράσινη μετάβαση και όπως είπε η χώρα μας είναι στο top 10 της Ευρώπης, αναφορικά με τα πεπραγμένα της σε αυτόν τον τομέα. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για επενδύσεις, μια «κιβωτός» σταθερότητας σε ένα περιβάλλον αστάθειας.

Η Ελλάδα παρείχε το 35% των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και λειτούργησε ως υπεύθυνος σύμμαχος με αυτόν τον τρόπο. Η Ελλάδα παρέχει τώρα ενέργεια στη Μολδαβία, τόνισε ο κ. Τσούνης και επαίνεσε τη χώρα μας για τη στάση της και τη δύναμη του παραδείγματός στις στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η ενεργειακή ασφάλεια είναι πολύ σημαντική, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και επισήμανε ότι ένα αυταρχικό καθεστώς ένιωσε την ανάγκη να εισβάλει σε μία άλλη κυρίαρχη χώρα στην Ευρώπη διαταράσσοντας τους βασισμένους στην τάξη κανόνες που κυβερνούν την Ευρώπη τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες.

Είναι επίσης ζήτημα οικονομίας, η Ελλάδα θέλει να αναπτυχθεί και να είναι εύρωστη, χρειάζεται όμως ενέργεια, χρειάζεται να μειωθεί το κόστος της ενέργειας, αλλά και πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι πηγές ενέργειας θα είναι ασφαλείς, συμπλήρωσε. Όταν δεν έχουμε ασφαλείς, σταθερές, προσιτές πηγές ενέργειας αυτό είναι επιζήμιο για τις παγκόσμιες οικονομίες, ανέφερε.

Τονίζοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική και για το κλίμα, είπε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και έκανε αναφορά στις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα. Πρόκειται για παγκόσμιες προκλήσεις, είπε προσθέτοντας ότι καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν το Μάουι στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όσο το δυνατόν γρηγορότερα» είπε κ. Τσούνης και τόνισε η Ελλάδα θα είχε εγκαταλείψει τον λιγνίτη αν η Ρωσία δεν εισέβαλε στην Ουκρανία. Το 30% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας προέρχεται από τον λιγνίτη. Σε δύο χρόνια το ποσοστό αυτό είναι στο 0%, προέβλεψε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα επηρεαστούν από την κρίση στη Γάζα και το Ισραήλ, ο κ. Τσούνης είπε ότι «το κεφάλαιο πηγαίνει όπου αισθάνεται ότι υπάρχει ασφάλεια».

Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και όχι μόνο από γεωστρατηγική άποψη, αλλά και όσον αφορά το επενδυτικό κλίμα εκτίμησε τονίζοντας ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι σε επίπεδο ρεκόρ τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού είναι κάτω από τα ιταλικά επιτόκια και τα επιτόκια των ΗΠΑ, η ανεργία έχει μειωθεί από 28% στο 10% και η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , ΕΡΤ (Ρεπορτάζ: Ίων Τσώχος)

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: 7ο Ενεργειακό Φόρουμ ΝΑ Ευρώπης (SEEF 2023)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος