Στη Θεσσαλονίκη η Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων – Στ. Αγγελούδης: «Παρίσι, καλή επιτυχία!»

Την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι υποδέχεται η Θεσσαλονίκη, με μια σειρά εκδηλώσεων.  Δυστυχώς ο καιρός δε βοήθησε και γι’ αυτό ακυρώθηκαν αρκετές παράλληλες δράσεις.

Η τελετή υποδοχής έγινε στη νέα Παραλία και συγκεκριμένα στις Ομπρέλες Ζογγολόπουλου. Η Ολυμπιονίκης, Τασούλα Κελεσίδου μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, άναψαν τον βωμό.

«Η Ολυμπιακή Φλόγα σήμερα έφτασε στην πιο όμορφη πόλη της χώρας μας και έφτασε γεμάτη από Ολυμπιακές αξίες σε έναν κόσμο, που τις αναζητά με τον πιο απαιτητικό τρόπο γιατί οι Ολυμπιακές αξίες είτε αφορούν την παγκόσμια ειρήνη είτε αφορούν την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συμπερίληψη, είτε αφορούν την αριστεία είτε το ευ αγωνίζεσθαι δυστυχώς είναι ακόμη το ζητούμενο διακύβευμα για την παγκόσμια κοινότητα. Την υποδεχόμαστε με συγκίνηση προσωπικά και ως μέλος της Ολυμπιακής οικογένειας εκτός από δήμαρχος Θεσσαλονίκης με μεγάλη χαρά. Ευχαριστούμε όλους αυτούς, που εργάζονται για τη μεταλαμπάδευση αυτών των αξιών και στέλνουμε ένα μήνυμα και από τη Θεσσαλονίκη ότι το Ολυμπιακό ιδεώδες είναι εδώ και πρέπει να δουλέψουμε όλοι σκληρά για να το κάνουμε πράξη. Παρίσι, καλή επιτυχία!», δήλωσε ο Στέλιος Αγγελούδης.

Στον δικό της χαιρετισμό η πρέσβειρα της Γαλλίας, Laurence Auer (φωτο), στάθηκε στις δυνατές σχέσεις που διατηρούν η Ελλάδα και η Γαλλία. «Τίποτε ομορφότερο δεν θα μπορούσε να αναπαραστήσει τη σχέση που ενώνει τους δύο λαούς μας από αυτή την ιερή φλόγα που θα μεταλαμπαδεύσει από πόλη σε πόλη τον ενθουσιασμό όλων μας», είπε χαρακτηριστικά προσκαλώντας τον κόσμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Στη Θεσσαλονίκη η Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων – Στ. Αγγελούδης: «Παρίσι, καλή επιτυχία!»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνικής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ, Θανάσης Βασιλειάδης, αναφέρθηκε στη λαμπαδηδρομία των έντεκα ημερών της Ολυμπιακής φλόγας προτού καταλήξει στη γαλλική πρωτεύουσα και στα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπει η φλόγα. «Θα προσπαθήσουμε αυτές τις ημέρες, εμείς οι θεματοφύλακες της ιερής φλόγας να την περιφέρουμε από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη και τις Κυκλάδες, μεταφέροντας τα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπει η φλόγα», είπε.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας επικεντρώθηκε στις «αναλλοίωτες αξίες που εκπροσωπεί η φλόγα. Την ενότητα, την ειρήνη, τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος». «Οι Ολυμπιακοί αγώνες μπορούν αναμφίβολα να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για συνεργασία, κατανόηση, ειρήνη και αμοιβαίο σεβασμό και οι αθλητές που θα μεταφέρουν τη φλόγα προς τα εμπρός, στο ταξίδι που συνεχίζει από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Παρίσι είναι προφανές ότι είναι παράδειγμα για όλους μας», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Στην υποδοχή της φλόγας στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου έδωσαν επίσης το «παρών» ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι. Η φλόγα θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη, από όπου θα αναχωρήσει στις 8:24 το πρωί της Δευτέρας με τελικό προορισμό τον βυζαντινό ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονος κοντά στην Καμάρα και θα συνεχίσει το ταξίδι της προς τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και την Καβάλα.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα διανυκτερεύσει στον χώρο των Ομπρελών Ζογγολόπουλου και το πρωί θα αναχωρήσει με τερματισμό στον Βυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμωνος. Σημειώνεται ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα διανύσει συνολικά 5.202 χιλιόμετρα στα χέρια 600 Λαμπαδηδρόμων.

Στη Θεσσαλονίκη η Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων – Στ. Αγγελούδης: «Παρίσι, καλή επιτυχία!»
ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ “ΠΑΡΙΣΙ 2024” / 7η ΗΜΕΡΑ (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Προηγήθηκε σεμνή τελετή στο Ολυμπιακό Μουσείο

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε τη σημερινή διαδρομή της στη Θεσσαλονίκη από την Τούμπα και η πρώτη υποδοχή έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο. Αμέσως μετά κατευθύνθηκε προς το Ολυμπιακό Μουσείο επί της Γ’ Σεπτεμβρίου, εκεί όπου τελέστηκε μια σεμνή τελετή.

Παρά την καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε τη συγκεκριμένη ώρα στην πόλη πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, συγκεντρώθηκαν με ομπρέλες στο Ολυμπιακό Μουσείο και χειροκρότησαν θερμά τον Ολυμπιονίκη Βασίλη Τσολακίδη που άναψε το βωμό.

Στην εκδήλωση παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, η πρέσβειρα της Γαλλίας, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος κ.α.

Στη Θεσσαλονίκη η Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων – Στ. Αγγελούδης: «Παρίσι, καλή επιτυχία!»
ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ “ΠΑΡΙΣΙ 2024” / 7η ΗΜΕΡΑ (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Το πέρασμα από το Γαλλικό Ινστιτούτο και η διαδρομή σε κεντρικούς δρόμους

Επόμενη στάση της Ολυμπιακής φλόγας ήταν το Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης, καθώς οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στο Παρίσι. Με τη φλόγα έτρεξαν ως λαμπαδηδρόμοι ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας, Ζαν Λικ Λαβό και η υπεύθυνη εκπαιδευτικής συνεργασίας και του Ολυμπιακού προγράμματος στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Δανάη Ιωακειμίδου.

Οι δρόμοι επί της Λεωφόρου Στρατού ήταν γεμάτοι κόσμο, ενώ από νωρίς η αίθουσα Αλλατίνη – Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου είχε «πλημμυρίσει» από παιδιά που συμμετείχαν σε δραστηριότητες με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Μυήθηκαν» σε όλα τα αθλήματα και έφυγαν γεμάτα χαμόγελα και αναμνηστικά δώρα ανά χείρας.

Στη συνέχεια, η Ολυμπιακή φλόγα δια μέσου κεντρικών οδών όπως η η Τσιμισκή, η ‘Ιωνος Δραγούμη, η Λεωφόρος Νίκης και η 30ης Οκτωβρίου έφτασε στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου για να περάσει τη νύχτα της στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Δραγώγιας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος