Στεγαστική κρίση: Αυξάνονται ραγδαία οι τιμές-Πώς διαμορφώνεται η αγορά ακινήτων- Δικαιώματα και υποχρεώσεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών

Η στεγαστική κρίση, η εύρεση σπιτιού, το ζήτημα των υψηλών ενοικίων και άλλα ζητήματα σχετικά με το χώρο των ακινήτων τέθηκαν επί τάπητος στην εκπομπή «Τριτολογίες» της ΕΡΤ.

Καλεσμένοι ο Νίκος Χατζόπουλος, μέλος ενιαίου δικτύου συνταξιούχων, ο Θεόδωρος Καρυώτης, μέλος ένωσης ενοικιαστών Θεσσαλονίκης, η Γεωργία Μπότσαρη, δικηγόρος και ο Κώστας Χαϊδούτης, πρόεδρος ΕΝΙΑΘ-αντιπρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ ανέλυσαν όλες τις πτυχές ο καθένας από τη δική του οπτική.

«Αν λέγαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στεγαστικής κρίσης στη χώρα μας, θα κρυβόμασταν πίσω από το δάκτυλό μας.
Αλλά εξαρτάται πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα της στεγαστικής κρίσης και τι λύσεις προτείνονται. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι στεγαστική κρίση δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και η κάθε χώρα, η κάθε κυβέρνηση, η κάθε κοινωνία το αντιμετωπίζει διαφορετικά.
Τα τελευταία μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση είναι ένα θετικό μέτρο, το οποίο δεν μπορώ εγώ να το δω με κάποια αρνητική πινελιά»,
είπε ο κ.Χαϊδούτης.

«Υπάρχει θέμα σοβαρό και πιο πολύ στην Αθήνα, φυσικά όχι στη Θεσσαλονίκη, αλλά πιο πολύ στην Αθήνα που ζητάνε νοίκια τα οποία δεν μπορεί κανένας χαμηλοσυνταξιούχος να τα πληρώσει για να έχει να είναι στο σπίτι για να ζει σαν άνθρωπος, όπως γνωρίζετε», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χατζόπουλος, που στάθηκε εν γένει στα προβλήματα των συνταξιούχων.

«Για την αναπροσαρμογή του μισθώματος μετά τη λήξη της τριετίας. Συνήθως, σε ελάχιστες των περιπτώσεων βλέπουμε να υπάρχουν διαφωνίες και να μην οδηγούνται σε μια ομαλή συνέχιση της μίσθωσης. Γιατί ένας ιδιοκτήτης ο οποίος είναι ικανοποιημένος από έναν μισθωτή ο οποίος είναι απόλυτα συνεπής στις συμβατικές του υποχρεώσεις, δεν θα μπει σε κάποια περιπέτεια να έχει υπερβολικές αξιώσεις, τυχοδιωκτικές τακτικές και κίνητρα για να ζητήσει ένα υψηλότερο μίσθωμα και στη συνέχεια, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, να είναι αντιμέτωπος από τον μέχρι πρότινος συνεπή ενοικιαστή, να σηκωθεί και να φύγει και να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα άγνωστο Χ. Αυτό το οποίο ακούγεται ότι έχουν ξεφύγει τη μέση, υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις κτλ. Είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως συμβαίνει από μία μερίδα μερίδα ιδιοκτητών, οι οποίοι έχουν θέσει διαφορετικά υψηλότερα τον πήχη από ό, τι δικαιολογούν οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες. Η αιτία της στεγαστικής κρίσης είναι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια προσφορά και ζήτηση. Ο νόμος προσφοράς και ζήτησης είναι αυτός ο οποίος καθορίζει και το ύψος των μισθωμάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι για πολλούς λόγους έχουν επιλέξει και κρατάνε τα διαμερίσματά τους όχι κλειστά, αλλά δεν τα διαθέτουν τόσο εύκολα προς μίσθωση, γιατί έχουν ταλαιπωρηθεί από κάποιες από κάποιους σε εισαγωγικά, κακούς, δύστροπους μισθωτές οι οποίοι έχουν», τόνισε ο κ.Χαϊδούτης.

«Δεν είναι η εξαίρεση οι υψηλότατες αυξήσεις των ενοικίων μετά το πέρας της τριετίας, είναι ο κανόνας.
Αυτό όμως το λέει η ΕΛΣΤΑΤ, βλέπουμε ότι με τον δείκτη τιμών καταναλωτή είναι στο 7% ετησίως η αύξηση του στεγαστικού κόστους. Με την κρίση έπεσαν τα ενοίκια, αλλά δεν έχουν ανεβεί από τότε οι μισθοί, ενώ τα ενοίκια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Μιλάμε λοιπόν για εξαιρέσεις και να μην μιλάμε για μια μικρή μερίδα μισθωτών οι οποίοι έχουν το πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι δομικό, είναι συστημικό. Δημιουργούνται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές, μέσα από συγκεκριμένες κρατικές παρεμβάσεις, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις που ξεκίνησαν ήδη από τη δεκαετία του 2010.
Ένα μεγάλο μέρος του οικιστικού αποθέματος άλλαξε χρήση και συγκεκριμένα με τον νόμο της Golden Visa το 2013.
Προσκλήθηκαν κεφάλαια από όλα τα Βαλκάνια, από την Κίνα, από την Τουρκία, από το Ισραήλ να αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα. Ένα πολύ μεγάλο μέρος παραμένουν κλειστά, γιατί δεν ενδιαφέρονται αυτοί οι άνθρωποι να στεγάσουν οικογένειες.
Τα ακίνητα είναι επενδυτικά. Ακόμη και αν είναι κλειστά, έχουν μία απόδοση ακόμη και μέχρι και 10% το χρόνο, δηλαδή εξαιρετικές αποδόσεις. Αλλάζει η χρήση από οικιστική σε επενδυτική.
Ο νόμος του 2015 απελευθέρωσε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις καταργώντας την υποχρέωση να αδειοδοτεί ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού τα τουριστικά καταλύματα. Είδαμε μία ραγδαία αύξηση σε όλες τις πόλεις και βέβαια στα τουριστικά μέρη των βραχυχρόνιων μισθώσεων που πήραν κι άλλο ένα κομμάτι και το έβγαλαν από την αγορά», ανέφερε ο κ.Καρυώτης.

Η εκπομπή στάθηκε και στα ζητήματα φοροδιαφυγής, όσον αφορά το χώρο των ακινήτων:

«Αν υπάρχει φοροδιαφυγή ή όχι, αντιλαμβάνεστε είναι κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουμε. Συστήνω πάντοτε σε όλους τους πελάτες μου αλλά και στα μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων ότι εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους όταν υπάρχει ένα ανειλικρινές μισθωτήριο.
Γιατί αν υπάρχουν δηλαδή υπόγειες συμφωνίες οικονομικού χαρακτήρα. Ο ιδιοκτήτης ο οποίος αναλαμβάνει ένα τέτοιο ρίσκο, στο τέλος μπορεί να βγει και χαμένος. Γιατί αν βρεθεί αντιμέτωπος με έναν μισθωτή ο οποίος θα αποφασίσει κάποια στιγμή για πολλούς και διάφορους λόγους να σταματήσει να καταβάλλει τα μισθώματα στην ώρα του ή να προβαίνει σε άλλου είδους αντισυμβατικές συμπεριφορές, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτά τα οποία θεωρητικά εισπράττει και δεν είναι εμφανή και θα περιοριστεί σε αυτά τα οποία αποτυπώνονται μέσα στο μισθωτήριο.
Αν οι φορολογικές κλίμακες για τα εισοδήματα από τα μισθώματα που από το 2014, από την εποχή των μνημονίων και μετά ανέβηκαν και παραμένουν έκτοτε αμετάβλητες, μειώνονταν ούτως ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους, να το πω έτσι, διαθέσεις της όποιας φοροδιαφυγής. Γιατί ακριβώς ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει μέχρι 45% φόρο ανάλογα με την φορολογική κλίμακα στην οποία βρίσκετε, συν όλα τα υπόλοιπα»,
τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαϊδούτης.


«Είναι τεράστια η έκταση του φαινομένου. Άρα θα πρέπει εμείς λοιπόν ή ενοικιαστές να πιέσουμε, να γίνουμε φοροεισπράκτορες, να πιέσουμε τους εκμισθωτές να τα δηλώσουν προκειμένου να μπορούμε να πάρουμε επιστροφή του ενοικίου. Και τι θα γίνει μετά για να βγάλουμε τη χασούρα ή εκμισθωτές να ανεβάσουν τα ενοίκια, αφού η αγορά είναι ασύδοτη;», είπε ο κ.Καρυώτης.


Ακίνητα: Οι ακριβότερες και φθηνότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης για αγορά ή ενοικίαση

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι τιμές των ενοικίων των ακινήτων ποικίλουν, γιατί δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τιμή.
Δηλαδή δεν θα βρεις ένα σπίτι στο κέντρο και την ίδια τιμή για ένα ανάλογο διαμέρισμα στον Εύοσμο, στην Καλαμαριά, στην Τούμπα. Ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κάθε ακίνητο, διαμορφώνεται και η τιμή του.
Και το κυριότερο είναι ότι κάποιος επιλέγει ένα ακίνητο ανάλογα και με τις οικογενειακές του και τις επαγγελματικές του ανάγκες. Η τιμή διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Τρέχουν πάρα πολλά προγράμματα τα οποία κατευθύνονται από την κυβέρνηση, καθώς επιχειρείται από την κυβέρνηση να δοθεί λύση και ενίσχυση στη βοήθεια του στεγαστικού προβλήματος.
Μην ξεχνάμε ότι κατά την περίοδο της κρίσης οι τράπεζες όλες, είχαν κλείσει όλες τις δανειακές παροχές και σταδιακά αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι αναθερμαίνεται από την πλευρά των τραπεζών. Και όλα αυτά εδώ έρχονται και λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα με το άλλο στο να αποκτήσει κάποιος το σπίτι που θέλει. Έχουμε όμως εικόνα για τις περιοχές δηλαδή σήμερα που είναι υψηλότερες οι τιμές»,
όπως ανέφερε ο κ.Χαϊδούτης.

Από την πλευρά του ο κ.Καρυώτης ανέφερε:

«Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και πρέπει να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής μας, το δίκτυό μας, τους ανθρώπους που μας στηρίζουν, τα σχολεία των παιδιών μας, την καθημερινότητα. Οπότε προτιμούμε να μένουμε στην γειτονιά μας.
Στις γειτονιές που μεγαλώσαμε, όμως δεν μπορούμε να βρούμε σπίτι. Τα νοικοκυριά έχουν φτάσει σε απόγνωση.
Έχουμε παραπάνω από 80% άνοδο των τιμών των ενοικίων από το 2016 μέχρι σήμερα, ενώ τα εισοδήματα παραμένουν στάσιμα. Αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε ότι υπάρχει ένας τεράστιος ανταγωνισμός στην αγορά για περιορισμένα ακίνητα και ο ανταγωνισμός δεν είναι απλά μειωμένη προσφορά, αυξημένη ζήτηση. Εμείς οι ενοικιαστές πρέπει να ανταγωνιστούμε τους επενδυτές που έρχονται να πάρουν ένα σπίτι, να το κλείσουν και να περιμένουν να ανέβει σε αξία, τους τουρίστες που έρχονται να κάνουν Airbnb και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, που είναι αφόρητες πλέον οι ελλείψεις και επίσης και τους ψηφιακούς νομάδες που έρχονται για να απολαύσουν τον ήλιο στη χώρα μας παίρνοντας μισθούς τετραπλάσιους».


Για τις φθορές που μπορεί να προκύψουν κατά την ενοικίαση ενός σπιτιού και το ποιες ζημιές καλύπτονται μελλοντικά από τον ιδιοκτήτη και ποιες από τον ενοικιαστή.
«Η μίσθωση ενός ακινήτου είναι μια ελεύθερη συμφωνία ανάμεσα σε δύο μέρη.
Αυτά τα δύο μέρη πρέπει να αποφασίσουν από πριν ποια πράγματα καλύπτει το ένα μέρος και ποια πράγματα καλύπτει το άλλο μέρος. Αυτά θα πρέπει να καταγραφούν σε ένα σωστό συμφωνητικό, ούτως ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Σίγουρα οι φθορές οι οποίες επέρχονται από μια φυσιολογική χρήση ενός ακινήτου, όπως για παράδειγμα αν υπάρχει ένα παλιό ξύλινο πάτωμα το οποίο φθείρεται σιγά σιγά.
Σίγουρα σε αυτό δεν φταίει ο ενοικιαστής, ούτε αν υπάρξει κάτι από μια φυσική καταστροφή.
Από την άλλη πλευρά όμως, αν υπάρξει κάποια φθορά η οποία προκλήθηκε από τη δική του χρήση, από κακή χρήση, από αβλεψία, από οτιδήποτε εκείνη τη φθορά, τότε πρέπει να την επωμιστεί ο ενοικιαστής»,
ανέφερε μεταξύ άλλων η κα.Μπότσαρη.

[iframe src=”https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2025/ert3/themata-ert3/04/30-06-07-akinita-studio.mp4&bgimg=https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2025/04/30-06-07-akinita-studio_2.jpg”


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος